2024. május 19. - Ivó, Milán

Versenyképesebbek lettünk

Javult Magyarország versenyképességének megítélése a svájci Világgazdasági Fórum idei összeállítása szerint.
2009. szeptember 8. kedd 16:10 - HírExtra
Az évente kiadott Global Competitiveness Report (Globális versenyképességi jelentés) 131 országot tartalmazó 2009-2010-as rangsorában Magyarország az 58-ik helyre lépett elő a tavalyi 62-ikről. A térség országai közül Csehország, Lengyelország és Szlovákia megelőzte Magyarországot, Románia és Bulgária viszont hátrább került a rangsorban. A listát az idén Svájc vezeti, maga mögé utasítva a tavalyi első helyezett Egyesült Államokat. A sereghajtó idén is Burundi.

Az idei rangsorban az első tíz között van Svájc és az Egyesült Államok után Szingapúr, Svédország, Dánia, Finnország, Németország, Japán, Kanada és Hollandia. A kelet-európai térség államai közül Csehország a 30-ik helyre lépett elő a tavalyi 33-ikról, Lengyelország a 46-ik a tavalyi 53-ik hely után. Szlovákia viszont rontott, a 47-ik helyen áll az idén a tavalyi 46-ikat követően. Kína és India továbbra is az élen jár a nagy fejlődő országok között.

Magyarország esetében az üzleti életet hátráltató tényezők között az adótörvényeket említette az első helyen az összeállítás. A második helyen állnak a finanszírozási nehézségek, a harmadikon az adók alakulása, a negyediken a politikai instabilitás, az ötödiken a bürokrácia, a hatodikon a korrupció áll az összesen 15 vizsgált területből.

A versenyképességi mutató (Global Competitiveness Index, GCI) összeállításánál az egy-egy ország versenyképességét meghatározó 12 szempontot vettek figyelembe. Ezek között szerepel egyebek mellett a GDP, az államháztartási hiány, a GDP-arányos megtakarítás, az infláció, a kamatrés és az államadósság alakulása, de nagyító alá vették a pénzügyi és intézményrendszert, az egészségügyet, az oktatatást, az innovációt is. A VF a rangsort 131 országban mintegy 13 ezer vezető üzletember megkérdezése alapján állította össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását