2024. június 16. - Jusztin

10-14 százalékkal csökken a gázár

Október 1-jétől átlagosan 10-14 százalékkal csökken a földgáz ára a lakosságot és a kisfogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben.
2009. szeptember 24. csütörtök 16:33 - HírExtra
Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke közölte: az óránként 20 köbméternél kevesebbet fogyasztóknak országos átlagban a július elseje óta áfával együtt 131,9 forintos köbméterenkénti ár 119 forintra csökken. Az elnök megjegyezte, hogy az egyetemes szolgáltatók árai kis mértékben eltérhetnek egymástól.

Az elnök hangsúlyozta, hogy a kormánynak és a hivatalnak nincs hatása a szabadpiaci árakra, csak a rendszerhasználati díjakat határozhatják meg. Az egyetemes szolgáltatóknak emellett az árrését is ellenőrzi a hivatal.

Az egyetemes szolgáltatók eredetileg a gáznak mint terméknek az árában 1-1,5 százalékos emelést kértek az alapdíj változatlanul hagyása mellett. A végfelhasználói díjban a jelentős csökkentést azt tette lehetővé, hogy a korábban a beszerzési ár alatti értékesítési ár miatt július elsejével bevezetett korrekciós tényezőt október elsején köbméterenként 17 forintról 3,2 forintra csökkentik.

A gáz árának várható változásáról Matos Zoltán elmondta, hogy a beszerzési árak enyhén emelkednek, amit a devizaárfolyam tompíthat. Szollár Domokos ehhez hozzáfűzte: a válságkezelő kormány hivatalba lépése óta 27 százalékkal erősödött a forint a dollárhoz képest, ez hozzájárul a kedvezőbb árhoz.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben fokozatosan "kivezeti" a gáz és a távhő árának támogatását, de a lakosság számlája nem emelkedik. A támogatásokat csak olyan mértékben csökkentik, hogy ez ne növelje a lakosság kiadásait. A távhőszolgáltatás áfája az idén augusztus elseje óta kedvezményes áfa-körbe tartozik, és a 2010. évi költségvetési törvényjavaslat elfogadásától függően a jelenlegi 18 százalék 5 százalékra mérséklődhet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását