2024. május 20. - Bernát, Felícia

Szili Katalin a bányászathoz is ért?

A közösség fontosságát tanulhatja meg a 21. század embere a bányászoktól és a bányászattól Szili Katalin, az Országgyűlés szocialista elnöke szerint, aki erről egy bányásznapi ünnepségen beszélt vasárnap Pécsett.
2009. szeptember 6. vasárnap 18:20 - HírExtra
"A bányászok tudták, mit jelent egy közösség, miként lehet és kell egymást tisztelni, egymásra támaszkodni és egymásra vigyázni minden pillanatban, hiszen a társak élete olyan fontos volt, mint a maguké - fogalmazott a házelnök. Úgy vélte: a bányászatot a rendszerváltozás idején szinte elsőként áldozták fel a gazdaságosság oltárán, képviselőitől ugyanakkor megtanulhatjuk, hogyan figyeljünk egymásra, hogyan legyünk szolidárisak, legyen szó egy család, egy városrész vagy egy város közösségéről.

"Egy közösség számára ma azonban a biztonság a legfontosabb. Túl azon, hogy óvjuk egymást, figyelnünk kell arra is, hogy a hétköznapok biztonsága, a megélhetés biztonsága a közösség valamennyi tagja számára biztosított legyen" - jegyezte meg. Szili Katalin reményét fejezte ki, hogy az M6-os autópálya jövőre elkészülő Dunaújváros-Szekszárd-Bóly-Pécs szakasza, valamint a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program munkahelyeket, gyarapodást jelent a városnak és lakóinak.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a Mecsekben mintegy 200 éven át folyt kőszén- és 40 éven keresztül uránbányászat, amely a város gazdasági és kulturális fejlődéséhez egyaránt hozzájárult. "Bár a bányászat befejeződött, kultúrája tovább él, s mindaddig ünneplik, ameddig ezt a közösség igényli" - mondta.

A politikus szerint a mecseki bányákat a gazdaságtalan termelés miatt évekkel ezelőtt bezárták, de nem kizárt, hogy a modern technológiák alkalmazásával, évtizedek múlva, folytatódhat a megmaradt szén- és uránvagyon kitermelése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását