2024. április 27. - Zita

Fidesz: Mondjon le!

A Fidesz szerint le kellene mondania annak, aki aláírta az Európai Unióval (EU) novemberben kötött hitelszerződést, és ezzel zálogba adta a Magyar Köztársaság minden vagyonát - közölte Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Budapesten.
2009. január 21. szerda 17:20 - Hírextra
"Alkotmányt és törvényeket sértett a kormány akkor, amikor ezt a szerződést ilyen formában, mint nemzetközi szerződést megkötötte"; ez olyan súlyos jogsértés, aminek kell, hogy legyen következménye. Ezért a Fidesz azt kéri, "mondjon le az a személy, aki ilyen módon zálogba adta a Magyar Köztársaság minden vagyonát" - fogalmazott Balsai István sajtótájékoztatóján.

Közölte: a szerződés szerint nemfizetés esetén az állami tulajdonban lévő bármilyen vagyontárgy lefoglalható, elárverezhető.

Balsai István szavai szerint a szerződés részét képező igazságügyi miniszteri garanciavállalás azt tartalmazza, hogy "sem a hitelfelvevő, sem annak bármely tulajdona nem élvez védettséget szuverenitás vagy más jogi alapon az igazságszolgáltatással, a lefoglalással - a bírósági határozat előtt vagy után - vagy a végrehajtással szemben a hitelmegállapodásra vonatkozó semmilyen jogi eszköz vagy eljárás tekintetében".

Az ellenzéki politikus szerint a felmerült aggályokra kedden az Igazságügyi Minisztérium közzétett egy közleményt, amely azonban szerinte "gyenge cáfolat". Ezért Fidesz a történtekkel kapcsolatban írásbeli kérdést nyújtott be az Országgyűlésnek, amelyre Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti minisztertől vár választ.

Kedden az igazságügyi tárca az MTI Országos Sajtószolgálatán (OS) keresztül tudatta: "Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter - más témában tartott sajtótájékoztatón - újságírói kérdésre elmondta, hogy az állam kizárólagos tulajdonában tartandó műemlékek a polgári jog szabályai szerint forgalomképtelenek, tehát egy hitel fedezeteként nem értékelhetők. Mint fogalmazott: gyermekded dolog azt gondolni, hogy a kormány a Parlament épületét vagy a koronát hitelfedezeteként vonná be egy szerződésbe, és fölösleges riogatás az ezzel kapcsolatos hírek megjelentetése".

Balsai István emlékeztetett: erre a szerződésre a 2005. évi törvény vonatkozik, amely rendelkezik a nemzetközi szerződések megkötésének technikai feltételeiről. Így a magyar kormánynak az Országgyűlés felhatalmazását kellett volna kérnie a szerződés megkötéséhez. Ám a kormány - mondta a politikus - nem kért felhatalmazást, s ráadásul még arról is elfelejtette értesíteni a parlamentet, hogy kötött ilyen szerződést.

Balsai István emlékeztetett: a Magyar Köztársaság - az MNB közbeiktatásával - tavaly november 19-én kötötte meg a 6,5 milliárd euróról szóló hitelmegállapodást az EU-val.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását