2024. április 29. - Péter

Orbán a népszavazásról

A kormány "lúzernek nézi a magyar fiatalokat a tandíjdumával", el akarja hitetni, hogy a tandíjnak köze van a felsőoktatás jövőjéhez, pedig nincs - jelentette ki Orbán Viktor szombaton Miskolcon.
2008. március 1. szombat 17:56 - Hírextra
A Fidesz elnöke, akit a Miskolci Egyetem Citromfa Politikai Műhely rendezvényén megérkezésekor sok száz fiatal és még több idősebb ember felállva, ütemes "Viktor, Viktor! üdvözléssel köszöntött, azt mondta: a tandíjnak semmi köze a felsőoktatás jövőjéhez.

A tandíjnak egyetlen dologhoz van köze, ahhoz, hogy "valakik elbénázták a magyar gazdaságot, elbénázták annak működtetését, most ennek árát akarják megfizettetni a diákokkal" - hangoztatta.
A felsőoktatás megújítása arról szól: a mindig is híres magyar gondolatokból próbáljunk megépíteni olyan országot, hogy ne csak közös kudarcaink, hanem közös sikereink is legyenek - hangoztatta Orbán Viktor.

Mint mondta: Magyarországon a tandíjról érdemben még gondolkodni sem szabad addig, amíg a magyar fiatalok oktatása révén nem tettük az országot "a legokosabb, legműveltebb, legintelligensebb európai nemzetté".

Ha ez bekövetkezik, beszélhetünk a tandíjról - tette hozzá.

A tandíj mellőzésével is lehet fejleszteni az egyetemek és főiskolák működését - közölte Orbán Viktor, emlékeztetve arra, hogy miniszterelnöksége idején törölték el az előző kormány által életbe léptetett tandíjat, ennek ellenére jelentős fejlesztések valósultak meg a felsőoktatásban.

A politikus nehezményezte, hogy a fiatalok nehezen kapcsolódtak be a népszavazási kampányba. "Mintha nem lenne elegendő önbizalma" a fiataloknak - mondta.

Rámutatott: az egyetemet, főiskolát végzettek többsége öt és fél év munka után az adótöbblettel visszafizeti azt a költséget, amelyet tanulmányai során az állam ráköltött, megelőlegezett.
Az állam ezzel nem segélyt adott, hanem megelőlegezett tudásba fektetett be. Az egyetemet, főiskolát végzettek nyugdíjba vonulásokig tizennégyszer több adót fizetnek majd, mint azok, akik kevesebb iskolát végeztek - hangoztatta.

Kiemelte: most lehetőség nyílik egy nemzedékek közötti összefogásra. A fiatalok értsék meg, hogy húsba vágóan fontos kérdés az idősebbeknek az egészségük, húsba vágóan fontos, hogy ne kelljen vizitdíjat fizetni, hogy el lehessen törölni a kórházi napidíjat, az idősebbek meg törődjenek úgy a fiatalokkal, hogy ők is nemet mondanak a tandíjra.

A március 9-i népszavazásra feltett három kérdésre fiatalnak és idősebbnek, diáknak és nyugdíjasnak egyaránt igennel kell válaszolnia a jövő érdekében - jelentette ki az ellenzéki párt vezetője, hozzátéve, hogy ez olyan nemzedéki összefogást tenne lehetővé, amelyre korábban alig volt példa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását