2024. április 26. - Ervin

Békés felvonulás lesz!

Steigler Sándor, a Budapestpride/2009-fesztivál főszervezője a mai Meleg Méltóság Menetével kapcsolatban a HírExtrának elmondta, a homoszexuálisok jogaiért tüntetők részéről garantálja a békést felvonulást.
2009. szeptember 5. szombat 08:29 - Nagy András

- Ezt értsem úgy, hogy üdvözölné Ékes képviselő asszony visszahívását az Országgyűlés Emberi jogi bizottságából? (A baloldal azonnal a honanya menesztését követelte - N. A.)


- Nem is az a legnagyobb baj, hogy képviselőként nem ismeri az ENSZ állásfoglalását. A legnagyobb gond az, ha épp az Emberi jogi bizottság tagjaként nyilatkozik ilyesmit.

- Bocsánat, de úgy tudom, a nyilatkozat után nem sokkal a Fidesz azt mondta, Ékes csupán a magánvéleményét hangoztatta.


- Látja, ez is nagyon álságos dolog. Mivel képviselőként egy ilyen fajsúlyos kérdésben egyszerűen nem szólalhat meg magánemberként. Ugyanúgy, ahogy például a köztársasági elnök sem tud elmenni egy magánlátogatásra anélkül, hogy azt ne lehessen kapcsolatba hozni a hivatalával.

- Ha jól tudom, Nyugat-Európában nagy hagyományai vannak annak, hogy – akár kereszténydemokrata - politikusok megjelennek különböző melegszervezetek rendezvényein, felvonulásain.

- Úgy tűnik, itthon a politika részéről a Meleg Méltóság Menete kapcsán az a legfontosabb, hogy melyik párt tud olyat mondani, amelyik nagyobbat robban, míg nyugaton éppen az a ciki egy politikai szervezet számára, ha nem megy el, és nem áll ki az emberi jogok mellett. Mert semmi másról nem beszélünk mikor a homoszexuálisok jogairól beszélünk, mint az alapvető emberi jogokról.

- Tartok tőle, hogy a hazai politikának egy része a társadalom elvárásainak akar megfelelni. Magyarul a többség intoleranciájának megfelelve cselekszik.

- Én még az sem mondanám, hogy a társadalom többsége elítéli a melegeket. Pont a napokban látott napvilágot egy reprezentatív felmérés, amelyből az derül ki, hogy a megkérdezettek 75 százaléka nem utasítja el a Meleg Méltóság Menetét. Okkal feltételezhető tehát, hogy a konzervatív politikusok részéről egy évek óta folytatott hisztériakeltésről van szó, amely a választások közeledtével még fel is erősödik.

- Vagyis ki így-ki úgy, de szavazatszerzésre próbálja felhasználni a melegek kérdését?

- Ez is benne lehet a pakliban, igen.

- Mit kéne a szexuális kisebbségeknek másképp csinálniuk, hogy jobban elfogadják őket?

- Nem hiszem, hogy bármit is másképp kellene csinálnunk, mint bárkinek ebben az országban, hiszen mi sem élünk másképp, mint a többségi társadalom tagjai. Szeretjük egymást, nagyon sokunk tartós párkapcsolatban él, erről szól ez a dolog, semmi másról.

- Nem gondolja, hogy nincs jól, ha minden évben csak egy hétre kerül elő a melegek egyenjogúságának kérdése a nagy nyilvánosság előtt? Csoda, hogy balhé van, ha az embereknek évente egyszer van lehetőségük megismerni és ezáltal mondjuk elfogadni a homoszexualitást?

- Én azt gondolom, hogy év közben is elégszer felmerül a homoszexualitás kérdése. Más kérdés, hogy nem éppen abban a kontextusban, ahogy az számunkra szerencsés. Gondolok itt például a kereskedelmi csatornák délutáni beszélgetős műsoraira. Ezek csupán arra jók, hogy az emberek lelkében amúgy is megbújó sztereotípiákat erősítsék. Egyébiránt szívesen megjelennénk egész évben az emberek előtt a melegek problémáival, akár egy-egy plakátkampány erejéig is, ennek azonban anyagi korlátai vannak.

---

Ön is elfogadja a melegeket, csak ne lássa? A melegfelvonulás alkalmából készített Political Capital-ról erre a linkre kattintva olvashatnak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását