2024. április 19. - Emma

Melegfelvonulás és törvényesség

Valamennyi törvénynek eleget tettek az elmúlt évek Meleg Méltóság Menetei - reagált a 14. Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korábbi megnyilvánulására.
2009. szeptember 3. csütörtök 18:40 - HírExtra
Mint írták, "felháborítónak és álságosnak találjuk, hogy a homofób ellentüntetők szólamait felhasználva próbálnak nyomást gyakorolni és öncenzúrára kényszeríteni a szervezőket és a felvonulókat, vélt vagy valós megfelelési szándékkal a felvonulást ellenzők elvárásainak eleget téve".

Egyúttal felszólították Tóth Gábort, a BRFK vezetőjét, hogy egyértelműen nevezze meg azt a jogszabályt, amely a közízlést és annak megsértését írja le fogalmilag, ha ennek betartását és betartatását kéri számon a szervezőktől.

A Szivárvány Misszió Alapítvány kérte, hogy Tóth Gábor nevezze meg azt is: a bejelentett ellentüntető csoportok figyelmét milyen, nyilvános módon hívták fel a törvénysértések elkerülésére, különös tekintettel az elmúlt két év melegek elleni támadásaira.

Az SZDSZ Új Generáció elnöksége csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében arra kérte a BRFK-t, hogy "ne ízlésrendőrséget játsszon", hanem "védje meg a melegfelvonulás résztvevőit az atrocitásoktól". Egyúttal felszólított minden "szabadságszerető embert", hogy nyilvánítsa ki szolidaritását, és vegyen részt a szombati melegfelvonuláson.

Meglátásuk szerint ugyanis a múlt héten a demonstráción részt venni szándékozók ellen átfogó támadás indult, amelyben a KDNP és a BRFK is részt vett, pedig "a felvonulás résztvevői nem akarnak mást, mint élni a gyülekezési szabadsághoz való jogukkal, és demonstrálni a leszbikusokra, melegekre, biszexuálisokra és transzneműekre zúduló előítéletek ellen".

A liberális párt ifjúsági tagozata úgy látja: a verbális támadások bizonyítják a legjobban, hogy az előítéletek erőteljesen jelen vannak a magyar társadalomban.

A rendőrség hétfőn vette tudomásul a szombati melegfelvonulás megtartását, a BRFK tájékoztatása szerint a demonstráció tudomásul vételekor elsődlegesen az állampolgárok gyülekezési szabadságához és a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos alapjogokat vették figyelembe.

Egyúttal arra kérték a résztvevőket, tartózkodjanak a közízlést sértő magatartástól, ellenkező esetben eljárás indul ellenük.

Pénteken Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő - nem pártja, hanem saját véleményét hangoztatva - kérte több civil szervezet nevében a rendezvény betiltását a budapesti rendőrfőkapitánytól, hétfőn pedig a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) tiltakozott a budapesti melegfelvonulás ellen, amelyet a párt provokációnak mindősített.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ferooo1
2009. szeptember 3. 18:53
erre a mocsokra van pénz legalább a radikálisok tudják reklámozni magukat ujabb százezer szimpatizáns a jobbiknak
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását