2024. április 27. - Zita

Így működne az ország, ha a Fidesz lenne a kormányon?

Debrecenben az a Virág László kerül az egyik önkormányzati tulajdonrésszel bíró cég élére, akit már nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt jogerősen elítéltek. Az eset korántsem egyedi.
2009. szeptember 2. szerda 12:31 - Pásztor Balázs

Tehát hiába csak kisebbségi tulaj az önkormányzat, ők protezsálták be Virágot. Pontosabban a Debreceni Vagyonkezelő, aminek Virág az Airport Debrecen-korszaka előtt volt a stratégiai igazgatója.

A városi MSZP meg félrenyelte a disznósültet, amikor a hírt olvasta, és egy krákogó közleményben rögtön ostorozták a választás szerencsétlenségét, és megjegyezték, hogy Virág szakmailag nem képzett a hulladékgazdálkodással foglalkozó cég vezetői posztjának betöltéséhez. Közleményük szerint „Virág üzleti tevékenysége, szakmai-politikai múltja erősen negatív egyenleget mutat. (...) Virág olyan hatáskör és feladat nélküli vezetői széket kap, amely nem is létezik. (...) A Fideszhez hű pártkatonák büntetésüket igazgatói székben, többmilliós fizetéssel is letölthetik”.

Ráadásként hozzáteszik: „az A.K.S.D. Kft. vezetői gárdája - az éves üzleti beszámoló szerint - a jelenlegi formában is el tudja látni a feladatát. A cégvezetés beszámolója szerint legkevésbé egy újabb vezető az, amire vágynak, már csak azért is, mivel a cégnek nem hogy egy újabb milliós vezetői javadalmazásra nincs forrása, de még a minimális bérfejlesztésre sincs lehetősége.”

Az erre reflektáló Fidesz válasz stílusa valahol a vastagbőr és a bicskanyitogató határán fekszik. Ugyanis szerintük „a büntetlen előéletű Virág László a feladatkör betöltéséhez szükséges erkölcsi bizonyítvánnyal, valamint megfelelő szakmai képesítéssel és tapasztalattal rendelkezik. Virág László a DV Zrt.-nél már bizonyította szakmai alkalmasságát, rátermettségét, ezért az igazgatóság az ő személyét javasolta a taggyűlésnek elfogadásra”.

Megjegyzik azt is, hogy a cég taggyűlése teljesen egységesen, a külföldi tulajdonos támogatásával nevezte ki Virágot, majd a végén hozzáteszik, „a taggyűlés reménye szerint Virág László hozzá tud járulni a cég gazdálkodásának további sikeréhez." Hát még hogy...

Jog, kapcsolatok és vízió

Mentesítés
A törvény szerint az elítélt a büntetés hátrányos következményei alól mentesül. Természetesen egy jogerősen marasztaló döntéssel végződött büntetőeljárásnak számtalan - anyagi, erkölcsi, pszichés és egyéb vonatkozású - negatív kihatása lehet. A mentesítés azonban a pszichés, az erkölcsi, az egyén megítélését felölelő következményeket természetszerűleg nem kezeli közvetlenül. Ugyanakkor az ezen túl előforduló normatív jellegű hátrányok is lehetnek büntetőjogon belüliek, illetve büntetőjogon kívüliek. A büntetőjogon belüli jogkövetkezmények alapvetően a visszaesés, illetve a bűnismétlés megállapíthatósága és az azokhoz kötődő következményi rendszer körében keresendők. (magyarorszag.hu)
Érdemes megvizsgálni ezt „büntetlen előélet”, és „előzetes mentesítés” témakört, mert itt újabb pofátlanságra bukkanunk - méghozzá akkorára, ami még hazánkban is ritka. A mentesítés célja, hogy az egy-egy ítélet társadalmi következményeit enyhítse, és hogy az egyén vissza tudjon illeszkedni a társadalomba.

Vagyis hogy egy tetted ne égjen rajtad életed végéig billogként. Azonban a mentesítés elmélete azt is leszögezi, hogy „a büntetőeljárásnak is úgy kell lezajlania és a büntetést úgy kell kiszabni, hogy annak eredményeképpen az elkövető a jövőben tartózkodjék újabb bűncselekmények elkövetésétől és az mások számára is visszatartó erővel bírjon”. Ez viszont itt egyáltalán nem érvényesült.

Külön törvény szabályozza a mentesítés életbe lépését, különböző büntetési kategóriákra bontva. Ennek értelmében „ha a szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztették, akkor ez a nap a próbaidő leteltének napja”. Mivel az ítéletet 2007 decemberében mondták ki, és Virág másfél év felfüggesztettet kapott, így a felfüggesztés nála mindössze pár hónapja kelhetett életre - tehát csak pár hónapja büntetlen előéletű. És amint büntetlen előéletű lett, rögtön ki is nevezték egy cég ügyvezetőjévé. Ha ez nem pofátlanság, akkor semmi.

Megkerestük a Virágot beperlő Juhászné Lévai Katalint is, aki azon kívül, hogy a debreceni szocialisták egyik vezáralakja, országgyűlési képviselő is, ám érthetetlen módon nem akart az ügyben nyilatkozni.
***

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere egyszer azt találta mondani, hogy „aki tudni szeretné, mit tenne a Fidesz, ha kormányon lenne, nyugodtan ellátogathat Debrecenbe”. Nos, az a baj, hogy látjuk innen is.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását