2024. május 8. - Mihály

Szó nélkül tűnnek el Debrecenből

Debrecennek valami hatalmas baja lehet a fákkal: nem illenek a városképbe, nem lehet tőlük közpénzek millióit elkölteni építkezésre, meg különben is: életveszélyesek - legalábbis ezen hivatalos indokok merültek fel eddig.
2009. június 11. csütörtök 07:59 - Pásztor Balázs
Volt, nincs utcakép

Realitás
Sokan felhozták, hogy a fák néha áramkimaradásokat okoztak, és hogy a túl alacsony ágak néhány helyen a közlekedést is akadályozták. Ám mindezt rendszeres gallyazással meg lehetett volna oldani - a teljes pusztítás helyett. Bár tény, hogy így egyszerűbb és olcsóbb.
Gondoljuk el: reggel felkelünk, rövid mosakodás után elmegyünk dolgozni - miközben lelkünk mélyén még az ágy melegét sírjuk vissza -, majd mikor egy fáradt nap után hazaérkezünk, az látvány fogad minket, hogy lecsupaszodott a ház előtti rész. Mit a ház előtti? Az egész utca: nincsenek már fák, csak csonkok az egykori helyükön. Nincs mi enyhítse az út bűzét, nincs mi némi esztétikát varázsoljon a betondzsungelbe. És erről senki nem szólt egy árva szót sem, csak úgy megtörtént. Mennyire lennénk pipák?

Debrecenben lévő Létai út lakói nagyon azok, amit tehetetlenségük csak tovább növel - ugyanis náluk történt ez a szörnyűség. Diófa, eperfa, platán - teljesen mindegy, irtottak amit értek. Természetesen erre indok is volt: a szabályozás. A középfeszültségű vezetékektől legalább 4 méterre kell lennie a fakoronának.

Csakhogy egy kis helyi üzlet tulajdonosa, Szűcs Józsefné szerint a valaha az ő portája előtt állt eperfának még vagy 15 év kellett volna hogy ily módon veszélyeztesse az áramszolgáltatást. De erre is van magyarázat.

Amitől felmegy a pumpa

Ahogy a legdühítőbb dologra is: arra, hogy a vagdosásról senki nem szólt a lakóknak egy árva szót sem. "A hivatal és a szolgáltató munkatársa együtt járta be a területet, és úgy ítélték meg, jobb, ha mindet kivágják válogatás nélkül. Emlékezete szerint akkor arról is megállapodtak, hogy az E.ON fogja erről értesíteni az érintett ingatlanok tulajdonosait, hogy aki tudja, ültesse arrébb legalább a növendékeket."

Eme kétmondatos aranyköpést Gábor Zsombor, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályvezetője követte el, akit úgy tűnik megcsalt az emlékezete - ugyanis az E.ON semmiféle szólás-megállapodásról nem tudott.
A dolog azért is furcsa, mert a lakók elmondása alapján eddig szépen lenyírták a fák koronáját, és minden rendben volt.

Ráadásul az önkormányzat - amely most kivágatta a fákat - eddig szigorúan kötelezte a lakókat öntözésre, és egyéb faápolási műveletekre. De az önkormányzat mindenkit megnyugtatott, hogy ez az emberek érdekében történt. Hisz „ezzel megszűnnek a kellemetlen szolgáltatási zavarok, és nem alakulhatnak ki életveszélyes helyzetek, amit a gyorsan növő példányok mindig magukban rejtenek.”

Az emberek viszont úgy vélik, hogy ők jobban ismerik a saját érdekeiket (ráadásul a legtöbb egyáltalán nem volt gyorsan növő példány), ami a fák megtartása lett volna. Talán ezért is született a következő haon-komment is: Javaslom, hogy városunk őrváros elnevezését módosítsuk KŐVÁROS-ra!

Nem kivételes eset

A mostani irtás sajnos nem kivételes eset - sok fa tűnt már el kétes indokok miatt Debrecenben. Tavaly júniusban például a Tiszántúli Környezetvédelmi Felügyelőség és a Hortobágyi Nemzeti Park is azt kérte Debrecen jegyzőjétől, hogy állíttassa le a Jókai, Csokonai, Garai, Tanító utcákon végzett fakivágásokat. Az ott lakók tájékoztatása akkor is elmaradt, és a pár helyen kilógó gyökér szolgált indokul a pusztításra (220 fa halt szörnyet) - amely az épp odafészkelt madarak fiókáit is halálosan érintette.

Korábban a városi védettséget élvező, egyetemi parkban álló kétszázötven esztendős, tizennyolc méter magas kocsányos tölgyből lett faforgács, amiért a Tiszántúli Természetvédő Társaság feljelentést is tett –ám az elmarasztaló ítélet retorziója mindössze annyi volt, hogy egy közalkalmazott egy évig nem kaphatott fizetésemelést. Aztán volt idén is fairtás Fórum pláza építése miatt, így nem csoda, ha Debrecen lakossága megijedt, amikor a jó néhány nagyerdei fán furcsa festett pötty jelent meg.

Sokan arra gondoltak, hogy a tervezett fürdőbővítés miatt szándékoznak már itt is láncfűrészt ragadni, így nem kis civil moraj érte el Kósa Lajos polgármester fülét. Ő mindenkit megnyugtatott, hogy azok a pontok egyáltalán nem olyan pontok, és hogy a fakivágás máshol lesz a fürdő ügyében – de azért lesz. Már csak az a kérdés, mi a franc baja van az önkormányztanak azokkal a szerencsétlen fákkal?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását