2024. április 26. - Ervin

Eltűnhet a Nagy Korallzátony?

A globális felmelegedés és a part menti fejlesztések miatt komoly veszélybe került a világ legnagyobb élő organizmusának számító ausztráliai Nagy-korallzátony - derült ki egy friss tanulmányból
2009. szeptember 2. szerda 19:23 - HírExtra
Az 1981 óta a világörökség részeként számon tartott koralltelep mintegy 345 ezer négyzetkilométeren terül el Ausztrália keleti partjainál, és bár más rokonaihoz képest jóval kedvezőbb az elhelyezkedése, a kihalás veszélye fenyegeti. "A jelenlegi intézkedések ellenére is rosszak a Nagy-korallzátony jövőbeli kilátásai, sőt talán az ökoszisztéma katasztrofális károsodását sem tudjuk elkerülni" - mondta a helyi kormány egyik illetékese.

A korallzátony utóbbi öt évének "egészségügyi" állapotát vizsgáló jelentés szerint elsősorban a klímaváltozás, a vízminőség romlása, a part menti fejlesztések és az illegális halászat jelenti a legfőbb problémákat. Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi szervezetének (IPCC) kutatóit idéző tanulmány figyelmeztet arra, hogy a Nagy-korallzátony "funkcionálisan kihalhat" a következő évtizedekben, és a halálos korallkifehéredés folyamata valószínűleg általános problémává válik 2030-ra.

(A kifehéredés során az apró korallorganizmusok - általában a magas hőmérséklet hatására - elpusztulnak, és nem marad belőlük más, csupán a fehér mészkőváz.)
A korallzátony számított egykor a világ egyik legsokszínűbb és legrendkívülibb ökoszisztémájának. A különböző tengeri fajok populációinak száma még ma is nagy, ám az olyan ökológiailag fontos fajok, mint a tengeri tehenek rendjébe tartozó dugongok, a tengeri teknősök és a madarak, valamint néhány cápafaj egyedeinek száma jelentősen megcsappant az utóbbi időben.

A különböző korallbetegségek egyre súlyosbodó problémát jelentenek, akárcsak az olyan kártevők megjelenése, mint a töviskoronás tengericsillag.

Az Ausztráliai Tengerkutató Intézetnek egy ugyancsak most közzétett jelentése szerint a Nagy-korallzátony északi részénél az óceán hőmérséklete egy fokkal melegebb az átlaghoz képest a téli időszakban, ami előmozdíthatja a korallfehéredést.

Ausztrália környezetvédelmi minisztere, Peter Garrett és a queenslandi miniszterelnök, Anna Bligh a koralltelep vízminőségének javítását célzó tervezetet ismertetett, amely egy tavalyi tanulmány nyomán született. Az elemzés kimutatta, hogy a mezőgazdaság komoly pusztító hatással van a korallzátornyra. A mostani kezdeményezés célja, hogy 2013-ig felére csökkentsék a tengerbe jutó káros hatású mezőgazdasági tápanyagok és rovarirtószerek mennyiségét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását