2024. május 3. - Tímea, Irma

A kozmikus sugárzás öregít

Az űrben észlelhető nagyenergiájú sugárzás korai öregedést, továbbá a sejtekben oxidatív stresszt okozhat hosszabb űrutazásokon - állapítja meg a Georgetown Egyetem orvosi központjának tanulmánya.
2008. április 19. szombat 15:09 - Hírextra
A kutatás eredménye szerint az űrhajósoknál nagyobb a kockázata a vastagbélráknak, miután a világűrben nagy dózisban érheti őket olyan ionizáló sugárzás, melynek nagy a lineáris energiaátviteli tényezője (LET).

"Ha Mars-missziót tervezünk, többet kell megtudnunk az űrbeli sugárzás természetéről" - fejtette ki Kamal Datta, a tanulmány vezető szerzője.

A hosszú távú űrutazások egyik jelentős egészségügyi kockázatát a kozmikus sugárzás jelenti a legénység számára, tekintve, hogy a sugárterhelés összeadódik a teljes élettartam alatt. A Georgetown Egyetem honlapján megjelent friss tanulmány arra figyelmeztet, hogy a sugárzás dózisa mellett annak jellegét is alaposabban kellene vizsgálni és kockázatát értékelni.

Datta és munkatársai az űrben tapasztalható sugárzáshoz hasonlóan magas LET-tartalmú sugárzásnak tettek ki kísérleti egereket, majd sejtjeikben mérték a nagy reakcióképességű szabadgyökök mennyiségét és a stresszhatásra válaszoló gének működését. Úgy találták, hogy bélrendszer sejtkörnyezetét erős oxidatív stressz érte, tele volt szabadgyökökkel, ami a rák kifejlődéséhez vezető állapot.

A sugárzás hatására keletkező szabadgyökök károsítják a sejtekben lévő örökítőanyagot, és mivel a dózis összeadódik, mutációkhoz vezethet, sőt egyes esetekben rosszindulatú daganathoz. Datta csoportja a stressz-választ a magas LET-tényezőjű sugárzás után még két hónapig megfigyelte a sejtekben.

Az oxidatív stressz által kiváltott sejtkárosodáson kívül a kutatók korai öregedést is tapasztaltak a kísérleti egereknél, bundájuk korán elszürkült. Tervezik, hogy ezt a megfigyelést még mágneses rezonancia vizsgálattal ellenőrzik, tette hozzá Datta.

A kutatást a NASA finanszírozta, eredményét az Amerikai Rákkutatási Társaság éves találkozóján ismertették a tudósok.

A vizsgálatok eredményét összehasonlították az alacsony LET-faktorú sugárzás, például a gammasugarak által kiváltott hatásokkal. Ezeket a sugárzásokat gyakran alkalmazzák az orvosi képalkotó eljárásoknál. Bár mindkét típusú sugárzás gyulladást megelőző állapotot váltott ki a sejtekben, az alacsony LET-tartalmú sugárzás nem okozott oxidatív stresszt.

A kozmikus sugárzás nagy energiájú protonokból, töltéssel bíró vasionokból áll és némi gammasugárzásból. Nagyobbik részét a légkör kiszűri, ezzel kímélve meg a földi életet a napkitörésekből származó sugárzástól is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását