2024. május 20. - Bernát, Felícia

A jobboldal cenzúrázott egy közvélemény-kutatást?

A fideszes egri alpolgármester számára kedvezőtlen eredmények miatt cenzúrázott egy közpénzből megrendelt közvélemény-kutatást a város jobboldali vezetése - jelentette be szerdán Egerben a helyi önkormányzat szocialista frakciójának tagja.
2009. szeptember 2. szerda 16:00 - HírExtra
A kutatás során ugyanis a megbízott intézet arra is rákérdezett, hogy egy most megrendezésre kerülő polgármester-választáskor kire szavaznának a helyi polgárok, ám az erre kapott válasz a nyilvánosságra hozott értékelésből nem derül ki - közölte sajtótájékoztatón Jánosi Zoltán.

Információk szerint azért, mert Szeleczki János fideszes alpolgármester elégedetlen volt saját, a kérdőívből tükröződő megítélésével, és emiatt a közvélemény-kutató céget hibáztatta - tette hozzá a politikus.

Mint elmondta: a Nézőpont Intézet az önkormányzat megrendelésére májusban végezte el a közvélemény-kutatást a helyi jobboldali vezetésű önkormányzat megrendelésére.
A cég 750 egrinek tette fel telefonon a megrendelő által jóváhagyott kérdéseket. A többi között kíváncsiak voltak a helyi média ismertségére, vagy arra, hogy a város lakói miként ítélik meg a település fejlődését, illetve szerintük melyek a legfőbb problémák.

A sorban szerepelt az utóbb az értékelésből kihagyott kérdés is. Úgy tudják, itt a lehetséges polgármester-jelölteket nevezték meg. Habis Lászlót, a város jelenlegi vezetőjét, aki az Egri Lokálpatrióta Egylet színeiben jutott mandátumhoz, Szeleczki János jelenlegi fideszes alpolgármestert és Nagy Istvánt, az MSZP kijelölt aspiránsát.
Ugyanakkor a válaszok értékelését, először csak zárt körben, a jobboldali képviselőkkel ismertették. Tudomásuk szerint ekkor adott hangot elégedetlenségének Szeleczki János.

A cenzúrázott anyag nyilvánosságra kerülése után több szocialista képviselő is hiába kérte a polgármesteri titkárságon keresztül a teljes anyagot, azt nem bocsátották rendelkezésükre.

Majd a polgármesteri hivatal gazdasági irodájának képviselője ugyan elismerte, hogy nem a teljes értékelés került nyilvánosságra, ám arra hivatkozott, hogy a kimaradt részek személyiségi jogot sértenének - ismertette a történteket a képviselő.

Jánosi Zoltán mindennek kapcsán úgy vélekedett, hogy a közvéleménynek joga van egy közpénzből végzett kutatás teljes anyagának megismerésére. A személyiségi jogok megsértésére történő hivatkozást pedig annál is inkább nevetségesnek tartják, mert a kérdőívet a megrendelő, vagyis a város vezetése hagyta jóvá.

Végül úgy vélekedett, hogy egy közszereplőnek vállalnia kell a megmérettetést. Ha ez számára kedvezőtlen eredményt hoz, akkor legfeljebb saját tevékenységén kellene változtatnia a titkolózás helyett - mondta.

Szeleczki János az elhangzottakra reagálva az MTI-nek hangsúlyozta: ő azt kifogásolta, hogy tudta nélkül készült a közvélemény-kutatás és a kérdések összeállítását sem tartotta szerencsésnek.

Szerinte ugyanis politikai manipuláció, ha alpolgármesterként szembeállítják a jelenlegi polgármesterrel. Ugyanakkor nem érti, hogy a Nézőpont Intézet honnan tudja, hogy indulni kíván-e a polgármester-választáson.

Ennek ellenére cáfolta, hogy az ő kérésére maradt volna ki a nyilvános értékelésből a polgármester-jelöltek népszerűségére vonatkozó értékelés, illetve azt sem tudja, hogy ki hagyta ki a nyilvános anyagból az általa kifogásolt részt.

A jelenlegi krízishelyzetben egyébként nem sok értelmét látja annak, hogy ilyen és ehhez hasonló kutatásokra költsön a város - mondta Szeleczki János.

Az egri képviselőtestületben 9 fideszes, 3 lokálpatrióta és egy-egy jobbikos, illetve MDF-es képviselő alkotja a többséget. Velük szemben 8 szocialista és 3 szabad demokrata képviselő politizál, illetve egy független városatya is helyet foglal a közgyűlésben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását