2024. május 14. - Bonifác

Összejöhet a Bajnai-Fico találkozó?

A politikai szándék megvan a magyar és a szlovák kormányfő közötti budapesti találkozóra, zajlik az előkészítés, és az eseményre Budapesten fog sor kerülni - mondta a külügyi és határon túli magyarok bizottságának rendkívüli, zárt ülése után hétfőn a külügyminiszter.
2009. augusztus 31. hétfő 19:42 - HírExtra
Balázs Péter hozzátette: a találkozónak nem lenne értelme, ha a miniszterelnökök nem beszélnének Sólyom László Szlovákiából való kitiltásáról és a szlovák államnyelvtörvényről.

Mint mondta, ha megvan a készség a találkozóra, akkor azt is el kell fogadni, melyik fél milyen témát vet fel.

Újságírói kérdésre megjegyezte: ha a szükséges feltételek fennállnak, a találkozót meg fogják tartani.

Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozója nem lehet sikeres, ha úgy tesznek, mintha a szlovák államnyelvtörvény nem képezné a két állam közötti együttműködés legkomolyabb problémáját - tette hozzá Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke.

A politikus azt mondta, a Fidesz szerint akkor is sikeres lehet Bajnai Gordon és Robert Fico találkozója, ha a magyar fél rögzíti a nyelvtörvénnyel kapcsolatos álláspontját, de közben nem tud hozzájárulni a két ország közötti feszültség enyhüléséhez.

Németh Zsolt hozzátette: minden szélsőséges magyarországi megnyilvánulás a szlovák nacionalizmus malmára hajtja a vizet. Úgy fogalmazott: ha magyar állampolgárok Molotov-koktélt helyeznek el Szlovákia külképviselete előtt, azzal a felvidéki magyaroknak ártanak, és a pozsonyi nacionalisták malmára hajtják a vizet.

Elítélte azt, hogy ismeretlenek hétfőn egy "bomba" feliratú csomagot helyeztek el a budapesti Szlovák Kulturális Intézet elé. Közölte: erre az esetre is vonatkoznak az általa elmondottak.

Kijelentette: a szlovákiai hatalom szinte imádkozik minden egyes hasonló, magyarországi szélsőséges megnyilvánulásért.Kitért arra is, hogy a magyar politikai pártok közötti konszenzus fenntartása az eredményes együttműködés egyik feltétele.

A bizottság elnöke elmondta, egyetértettek abban, hogy elkerülhetetlen a probléma "nemzetköziesítése", és az Európai Unióban eljárásoknak kell indulnia Sólyom László kitiltásával és a nyelvtörvénnyel kapcsolatban.

A két politikus kijelentette, sem a magyar kormány, sem a Fidesz nem vesz részt a keddi dunaszerdahelyi tüntetésen. Balázs Péter azt mondta, Magyarország egyet tud tenni, féken tartja a szélsőségeseket, és elejét veszi annak, hogy Dunaszerdahelyen provokáljanak, és eltérítsék a demonstrációt eredeti célkitűzésétől. Németh Zsolt ehhez hozzátette: fel kell szólítani a magyar rendvédelmi szerveket is, hogy akadályozzák meg a magyarországi provokációk elkövetését.

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter hétfőn sajtóértekezleten kijelentette: Szlovákia az államnyelvtörvény ügyében nem hátrál meg.

"Meggyőződésem, hogy nekünk van igazunk. Részünkről ez az ügy be van fejezve" - jelentette ki Marek Madaric. Hozzátette: Robert Fico miniszterelnök is ezt az álláspontot fogja képviselni a magyar partnerével tervezett találkozón.

"Ilyen (magyar) nyomás mellett semmiféle lényeges változást nem tudok elképzelni az államnyelvtörvényben" - szögezte le Madaric, aki ismételten azzal vádolta Budapestet, hogy a nyelvtörvény ügyében hazudik és félrevezeti a közvéleményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását