2024. június 2. - Kármen, Anita

Hiller: az oktatás továbbra is kiemelt rész marad

A válság ellenére az oktatás továbbra is kiemelt területe marad a kormányzásnak - mondta Hiller István oktatási miniszter az Országos Közoktatási Tanévnyitón a fővárosi Radnóti Miklós Gimnáziumban hétfőn.
2009. augusztus 31. hétfő 19:35 - HírExtra
Az oktatási tárca vezetője kiemelte: folytatódik az Új Tudás Program, a magyar közoktatás átfogó korszerűsítésének programja, amelyre tízmilliárdokat biztosítanak hazai és uniós forrásokból. A pénzt jórészt tehetséggondozásra, esélyegyenlőségi programokra, iskola-felújításokra fordítják.

Az új tanév központi eleme lesz a tehetséggondozás, a tehetségek segítése: a tárca 2009-ben is meghirdette a hátrányos helyzetűeket felkaroló Arany János Tehetséggondozó Programot, és folytatódik az Útravaló Ösztöndíj-program is.
Az uniós és hazai forrásokat felhasználó Nemzeti Tehetségprogram keretében a személyi jövedelemadó egy százaléka is felajánlható lesz e célra.

A XXI. század iskolája program keretében több tízmilliárdos beruházással újulnak meg iskolaépületek, idén már mintegy kétszáz intézmény - sorolta a tárca vezetője. A felújítások minden esetben az intézmények tartalmi korszerűsítésével együtt valósulnak meg. A miniszter a felújítások szükségességét alátámasztandó elmondta, hogy az iskolák több mint 40 százaléka 1945 előtt épült, 14 százaléka 1960 és 70 között, míg 16 százaléka 1970 és 80 között.

Hiller István a rendszerváltás óta eltelt húsz év mérlegét megvonva azt mondta, hogy az eredmények - a nyitottság, a szakmai-tartalmi megújulás lehetősége - mellett, számos súlyos gond - az iskolai erőszak felerősödése, a szegregáció - is terheli a rendszert.
Nem önmagában iskolai, oktatási problémákról van szó, hanem ebben a társadalom bajai tükröződnek. Az iskola a társadalom minden gondját nem képes orvosolni - mutatott rá. A társadalom problémái ugyanakkor csak színvonalas oktatással még nem oldhatók meg - fejtette ki.

A miniszter fontosnak nevezte, hogy a sikerek, az eredmények megtartása mellett erősítsék az állam szerepét ezen meghatározó területen is. Az állam felelősségvállalásának megerősítése a magyar oktatásügy és a XXI. század Magyarországának érdeke - hangoztatta.

Tehetség és színvonal - ezek a jól működő oktatási rendszer és a mostani tanév oktatáspolitikájának kulcsszavai - összegezte az oktatási tárca első embere.
"Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája" - idézte a szaktárca vezetője Szentgyörgyi Albertet, a Nobel-díjas tudóst. Szavai ma is igazak, egy gyorsan átalakuló és súlyos válsággal terhelt világban is, amely biztos pontokat, fogódzókat, szilárd értékeket keres - mondta Hiller István.

A fogódzók: az oktatás, a kultúra, az innováció - tette hozzá. A XXI. század a megszerzett, a megújítható és alkalmazható tudásról, a műveltségről szól. Ez az alap, amire minden egyéb épül - fogalmazott.

A magyar oktatásügy akkor jár el helyesen, ha egyesíti az elődök jó hagyományait, az évezredes tradíciót a folyamatos megújulással és korszerűsítéssel. Mi ezt az utat járjuk - mondta a miniszter.

A tárca vezetőjének tanévnyitó beszéde előtt az intézmény néhány egykori diákja - Szilágyi Ákos, költő, esztéta, Aczél Anna hírolvasó, beszédtanár, Sebestyén Márta énekes - egy rövidfilmen beszéltek iskolájukról. Ezt követően Lang Györgyi, a Pa-dö-dö együttes énekese mondta el az iskola névadója, Radnóti Miklós Töredék című versét. A rendezvényen részt vett Hudecz Ferenc, az ELTE rektora is.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma ötven éve vette fel a tragikus sorsú költő nevét. Ez alkalomból a tárca vezetője oklevelet adott át az iskola igazgatójának.
Idén ünnepeljük emellett Radnóti Miklós születésének 100. évfordulóját is.
Kedden reggel az ország általános és középiskoláiban egymillió 348 ezer diák számára kezdődik meg a tanítás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását