2024. április 25. - Márk

Gyurcsány az évértékelő elhalasztásáról

Az egészségbiztosítási törvény végszavazása miatt halasztotta el évértékelő beszédét a miniszterelnök február 11-ről február 18-ra; ezt maga Gyurcsány Ferenc mondta hétfőn napirend előtt a parlamentben, Dávid Ibolya (MDF) felszólalására reagálva.
2008. február 11. hétfő 15:39 - Hírextra

Az MDF képviselője szerint úgy tűnik, a miniszterelnöknek 2008-ban "inába szállt a bátorsága", hiszen egy héttel elhalasztotta az évértékelőjét, így Orbán Viktor, a Fidesz elnöke után tartja parlamenti beszédét.

Dávid Ibolya azt mondta, az elhalasztás azt jelentheti, hogy a miniszterelnök értékelése talán függ attól, mi hangzik el egy ellenzéki párt rendezvényén, vagy esetleg reagálni kíván az ott elhangzottakra, de arra a következtetésre is lehet jutni, hogy a miniszterelnök azt akarja, övé legyen az utolsó szó ebben az "évértékelő és programadó hajszában".

"Miniszterelnök úr, mi ez, ha nem egy politikai ki nyer ma játék?" - tette fel a kérdést az MDF vezetője, aki szerint az MSZP és a Fidesz azzal van elfoglalva, mi lesz a két pártelnök "ravaszkodásával, karrierjével", ki beszél előbb vagy később, miközben ez a gyermeteg huzavona oda vezetett, hogy nem jut idő az ország állapotára.

"Lesz országértékelő beszéd, és tudja miért nem ma? Mert az egészségügyi végszavazás előtt, ami a 2007-es politikai napirend része, nem lehet elmondani, mit gondol a miniszterelnök 2007-ről. Azért nem, mert természetesen más a véleményem 2007-ről, ha az Országgyűlés az egészségügyi reform egyik alapvető törvényét, az utolsó, a nagy befejező törvényt megszavazza, és más, hogyha nem" - válaszolta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: amikor a házbizottság kitűzte a végszavazás időpontját, világossá vált, hogy ezt meg kell várni. A miniszterelnök Dávid Ibolyához fordulva azt mondta: egyszerűbb, ha az ember önmaga mércéjéhez tartva magát kérdez, mielőtt vádolna, így Dávid Ibolya is megkérdezhette volna ezt a parlamentben vagy akár telefonon.

Dávid Ibolya arról is beszélt, hogy szerinte az ország helyzete hétfőn öt "számtanleckét" ad az MSZP és a Fidesz elnökének, hogy fontos kérdésekről beszéljenek, de az MDF elnöke végül idő híján csak hármat tudott megemlíteni felszólalásában. Ilyen számtanleckének nevezte az 1 százalékos magyar, és a 9 százalékos szlovák gazdasági növekedés közötti különbséget, valamint az infláció és a munkanélküliek számának növekedését.

A miniszterelnök ennek kapcsán arra figyelmeztette az MDF képviselőjét, hogy nem a pártok felett áll, nem az a dolga, hogy a többi pártnak megrendeléseket adjon arról, miről beszéljenek.

"Sokan vannak Magyarországon egészen magas közjogi méltóságok, aki szeretik eljátszani a pártok felettiséget. Erről is van véleményem, de ha nem haragszik, az több mint abszurd, hogy egy parlamenti párt elnöke felszólítja a többi parlamenti pártot, hogy ő szeretné hallani a véleményüket, ebben vagy abban az ügyben" - fogalmazott a miniszterelnök.

Hozzátette: ha Dávid Ibolya felelős felnőtt politikát vár el a többi párttól, akkor érvényesítse ezt az igényt önmagára is. A kormányfő a magyar és a szlovák gazdasági növekedésre utalva azt mondta: nem csak az egy kisebb a kilencnél, de például a magyar családtámogatás rendszer háromszor annyit fizet egy gyerek után, mint a szlovák. "Jól értem, hogy azt javasolja, hogy olyan módon alakítsuk át a szociális segélyezés rendszerét, ahogyan Szlovákia?" - tette fel a kérdést a kormányfő.

Navracsics Tibor, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője szerint Gyurcsány Ferenc mintha már értékelt volna évet a múlt héten "zárt ajtók mögött, csak a szocialista frakció előtt". Ismerős körülmények, még ha ezúttal nem is kellett leutazni Balatonőszödre, hogy meghallgassák a miniszterelnök értékelését. Talán a helyszín optimizmusra ad okot, talán nem kell 4 hónapot várni arra, hogy kiderüljön, mi is hangzott el - tette hozzá.

Mint mondta, Gyurcsány Ferenc talán beszélt arról a frakciója előtt, milyen tanulmányokat rendelt a Miniszterelnöki Hivatal két nappal a kormányzati negyed leállítása előtt, miért mondta, hogy nincs változás az ütemtervben, vagy milyen vallomást tett a Zuschlag-ügyben. Navracsics Tibor hozzátette: talán arról is beszélt, hogy milyen peches a külföldi nyilatkozatairól, vagy miért nevezte ki minden tiltakozás ellenére Laborc Sándort a Nemzetbiztonsági Hivatal élére.

"Talán beszélt arról is, miért nevezik a közintézmények hátsó ajtaját Fletó-ajtónak, mert mindenki tudja, hogy csak azon mer ki-be közlekedni. Most, amikor itt van, a Parlamentet is kordonokkal kell körülvenni, mert csak így érzi magát biztonságban" - közölte.

Navracsics Tibor megjegyezte: a kormányfő talán az új "mézes-mázos" kormányzati politikáról is beszélt a frakció előtt tartott évértékelőjében, amit fókuszcsoportok előtt tesztelnek, amíg a jövő héten a miniszterelnök be nem jelenti a részleteket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását