2024. április 29. - Péter

Nincs pénz az adósok házaira, mehetnek az utcára

Sok önkormányzat nem tud élni elővásárlási jogával, mert nincs pénze arra, hogy megvegye azoknak az ingatlanjait, akik nem tudják fizetni lakáshitelük törlesztőrészleteit.
2009. augusztus 29. szombat 08:50 - HírExtra
Augusztus 21-én lépett hatályba a lakáshitelesek megsegítését célzó törvény rendelkezése, amely elővásárlási jogot biztosít az önkormányzatoknak, hogy a területükön kényszerárverezésre kerülő ingatlanokat megvásárolják és azokat a korábbi tulajdonosoknak bérbe adják.

A Tolna megyei önkormányzatok nem készültek fel arra, hogy megvegyék az adósok lakását. Szekszárdon - mondta az aljegyző - még csak az első fázisánál tart az előkészület. Amreinné Gál Klaudia közölte: megkezdték a jogszabályi háttér feltérképezését, egyeztetnek a bankokkal és társadalmi szervezetekkel. Mivel a költségvetést akkor fogadták el, amikor ez a kérdés még nem volt napirenden, források sincsenek rá, azokat is elő kell teremteni. Eddig egy-két érdeklődő fordult meg a polgármesteri hivatalban, ugyanennyi a vagyonkezelőnél.

Bonyhádon a képviselő-testület még nem foglalkozott ezzel a kérdéssel - közölte Kovács Péter jegyző, hozzátéve: a költségvetésben nincs erre előirányzat. Valószínűleg lesznek olyanok, akiket érint ez a rendelkezés, erre abból következtet, hogy a krízisalap iránt is nagy az érdeklődés. A részletekről a képviselő-testületnek kell döntenie.

"Értesültünk róla, de nem foglalkoztunk vele érdemben" - mondta Dobri István, Nagydorog polgármestere. Hozzátette: ez a kérdés még csak fel sem vetődött a községben. Nem tudnak arról, hogy bárkit is érintene, ezért nem tesznek lépéseket ez ügyben.

Kaposváron jelenleg nincs szükség azonnali intézkedésre, ilyen igény nem mutatkozott, ha lenne, akkor arról egyedi elbírálás alapján a közgyűlés dönt - közölte Kéki Zoltán címzetes főjegyző. Első lépésként szeretnék felmérni a helyzetet, ennek részeként az önkormányzat valamennyi helyi bankkal felveszi a kapcsolatot. A közel 70 ezer lakosú megyeszékhelyen két tulajdonos már felajánlotta megvételre a lakását, ám nem azért, mert nem tudta fizetni a törlesztőrészletet, hanem mert nem tudta az ingatlant eladni. Évente körülbelül tíz esetben fordulnak az ökormányzathoz felhalmozódott tartozás miatt, köztük egy-két olyan ember, aki nem tudja fizetni a lakáshitelét; nekik egy önkormányzati szociális kezelőrendszer keretében nyújtanak segítséget.

Czeferner Józsefné (független), a mintegy 3,5 ezer lakosú Nagybajom polgármestere szerint igény lenne arra, hogy a város megvásárolja a lakáshitelesek ingatlanját, de a százmillió forintos hiánnyal küzdő önkormányzatnak erre nincs lehetősége. Félszázan biztos vannak olyanok, akiknek hiteltartozásuk van, főként azért, mert nincs munkájuk - mondta, hozzátéve: nagyon sok a munkanélküli a városban, legalább 70-80 házat kínálnak emiatt eladásra.

Pál Tibor, a közel 350 lakosú Újvárfalva körjegyzője nem tud arról, hogy a faluban bárkinek is lenne lakáshitellel kapcsolatos gondja. Elmondása szerint az önkormányzatot még senki nem kereste meg, ha valaki mégis azzal fordulna hozzájuk, hogy tartozása miatt vegyék meg az ingatlanját, akkor sem tudnának élni az elővásárlási joggal, ugyanis legfeljebb százezer forint áll rendelkezésre ilyen jellegű segítségnyújtásra.

Pécsett eddig 10-15 érdeklődő volt, de az önkormányzat még nem dolgozta ki teljesen a programot. A város várhatóan megpróbálkozik a kedvezményes hitel felvételével, de hogy ennek összege mekkora lesz és ebből hány lakást vásárolnának meg, egyelőre nem tudni. Várhatóan néhány hét múlva körvonalazódnak a pontos részletek.

Szentlőrincen egyelőre nem foglalkoznak a kérdéssel. Karakán Béla jegyző közlése szerint a kisvárosban már fél évvel ezelőtt kigondoltak egy hasonló programot, ám az akkori elképzelés szerint állami pénzekre lehetett volna pályázni, s nem hiteleket felvenni. Kevés olyan önkormányzat van ma, amely megengedhet magának egy újabb hitelfelvételt, de az a jegyző szerint mindenképpen jó irány, ha nő egy településen a bérlakás-állomány.

A zalai önkormányzatok egyelőre a megvásárlás jogi és anyagi lehetőségeit keresik. Gyimesi Endre (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere szerint felháborító, hogy ismét az önkormányzatokra hárít egy feladatot az állam, amit "előidéz és nem tud megoldani". Ennek ellenére a megyeszékhely is segíteni szeretne a kilakoltatás előtt állókon, ezért a szeptemberi közgyűlésen tárgyalják a lakásrendelet módosítását, amelybe beépítik ezt a lehetőséget. A javaslat szerint 50 millió forintot különítenének el a város költségvetéséből, hogy a rászorulóktól megvásárolják lakásukat. A polgármester hozzátette: nincs információjuk arról, hányan lehetnek a törlesztőrészletek elmaradása miatt kilakoltatás előtt, de felveszik a kapcsolatot a végrehajtókkal, már a rendeletmódosítás érdekében is.

Keszthelyen is keresik a jogi megoldást - mondta az önkormányzat közigazgatási osztályának vagyoncsoport-vezetője. Magdó András szerint az önkormányzat vagyonrendeletének módosításával vagy határozat alkotásával biztosíthatják, hogy az önkormányzat is részt tudjon venni az árveréseken. Információja szerint a Balaton-parti városban jelenleg nincs olyan család, amelyet kilakoltatás fenyegetne, mert nem tudják fizetni törlesztésüket.

A közel 2300 lakosú Becsehely polgármestere közölte: a falusi önkormányzatok túlnyomó többségénél szinte elképzelhetetlen, hogy lenne anyagi lehetőség az ilyen otthonok megvásárlására. Németh Géza (független) szerint az amúgy is nehéz helyzetben lévő kistelepülések aligha tudnak erre áldozni. Becsehelyen sokaknak okoz problémát a törlesztés, vannak olyanok, akiket már végrehajtás fenyeget. Nekik azonban sajnos legfeljebb tanácsokkal tudnak segíteni - fűzte hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását