2024. június 16. - Jusztin

Veszélyben az országgyűlési választások

Nagy esély van rá, hogy a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok nem szavazhatnak majd az országgyűlési választásokon, ha a Parlament nem tesz valamit gyorsan - az viszont nem az a fajta.
2009. augusztus 28. péntek 08:09 - Pásztor Balázs

Teljes reform és korrekció

A törvény így szól
A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (Ve.) szerint „a választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy választókerületenként a lakosság száma megközelítően azonos legyen”, illetve hogy „a választókerületek kialakításánál figyelemmel kell lenni a nemzetiségi, vallási, történelmi, földrajzi és egyéb helyi sajátosságokra is”.
Bár a PC a teljes reformot a választás közelségére hivatkozva csak a választás utánra javasolja - ez a nézőpont egyezik majd mindenki véleményével - de a lyukak betömését már az őszi ülésszakra tenné. Ez - vagyis a választások előtti gyors korrigálás - egyébként több más országban is bevett szokásnak számít.

Erre azért lenne égető szükség, mert a szavazatok egész egyszerűen nem érnek ugyanannyit. A legnéptelenebb választókörzetben egy szavazat 2,7-szer annyit ér, mint a legnépesebben - ami sérti az alkotmányban leszögezett demokrácia és egyenlőség elvét. Ez egyébként azért történhetett meg, mert az 1990-es határokhoz képest jelentős népességmozgás történt, és az évek során kialakult egyenlőtlenségeket mindenki magas ívben letojta.

Bár az AB 2005-ben hozott egy olyan határozatot, hogy 2007. június 30-ai határidővel az Országgyűlésnek kötelező lenne biztosítania törvényi garanciát arra, hogy a választókerületek lélekszáma igazodjon a mindenkori lakosságmozgásokhoz, de ez a fent említett gyenge jogrendszer miatt a mai napig nem történt meg: ismét mulasztásos alkotmánysértés történt. Arról nem is beszélve, hogy az egészet nem miniszter(tanácsi) rendelettel, hanem konkrét törvénnyel kellene meghatározni - tehát a szabályozás jogforrási szintje sem megfelelő.

A PC javaslata a Nagy-Britanniában működő Boundary Commissions intézmény modelljének átvétele lenne, aminek a magyar rendszerbe való átültethetőségét részletesen taglalja a pártoknak elküldött dokumentum. Ez egy egy olyan határkijelölő bizottság felállítását jelentené, amely ugyan a Parlamentnek felelős, de tagjait nem a pártok jelölik, munkájukat pedig szigorú szabályok szerint végzik. A dolguk az lenne, hogy időnként korrigálják a migráció által megváltozott szavazókerületi arányokat. Hazánkban összesen 13 mandátumot kellene átcsoportosítani egyik megyéből a másikba, még a választások előtt.

Egyéb reformok

A dokumentum megemlíti még a kampánycsend eltörlését, és a kopogtató cédulák kaucióra való lecserélését is. Az előbbit idejétmúltnak nevezi, és véleményük szerint nem látja már el feladatát. Utóbbit pedig azzal indokolja, hogy a kauciót nem lehet meghamisítani - utalva a ferencvárosi kopogtatócédula-botrányra - az adatvédelmi aggályok eltűnnének, és ez a pártoknak olcsóbban kijönne.

Ha a dokumentumot összetesszük a HVG-Medián korábbi elemzésével, akkor egy olyan javaslatcsomagot kapunk, amely a régen esedékes, de politikai konszenzust igénylő megoldásokat tartalmaz, és amelyeket együtt lehet a leghatékonyabban megvalósítani.

Azonban komoly, mindenki által sürgetett változásokra hazánkban megvalósulási esély nincs, ahogy láttuk azt a rekordsikerű, ám mégis elszabotált népszavazási kezdeményezésen. De talán egyszer csak kihal az a vonal a törvényhozásból, amely így gondolkodik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását