2024. június 17. - Laura, Alida

Az egyház is elítéli Szlovákia magyarellenességét

Elítélte a szlovákiai magyarokat érintő lépéseket, a szlovákiai nyelvtörvényt és Sólyom László államfő Szlovákiába történő belépésének megtagadását a Generális Konvent.
2009. augusztus 28. péntek 17:31 - HírExtra
Mint írták, "mély aggodalommal figyeljük Magyarország és Szlovákia kapcsolatának alakulását és a szlovákiai magyarságot érő diszkriminációs lépéseket". Elítélték a szeptemberben hatályba lépő szlovákiai nyelvtörvényt, amely "csorbítja a kisebbségi nyelvhasználatot és korlátozza Szlovákia nem szlovák anyanyelvű polgárainak teljes élethez való jogát".

Mindez "kirívóan ellentétes az emberi méltósággal és az európai irányelvekkel és normákkal is" - fogalmaztak.

Ugyancsak elítélték és "felháborítónak tartották" azt, hogy Sólyom László köztársasági elnöktől augusztus 21-én megtagadták a belépést Szlovákiába, továbbá azt, hogy az Európai Unió "közönyösen a két ország belügyének tekinti ezeket az eseteket". Néhány tagállam vezetőjének megnyilatkozásaiból az derül ki, hogy Magyarországot "magára hagyják az őt érő igazságtalanságában, s ezzel az európai népek közösségének eszméjétől is elfordulnak" - állapították meg.

A Generális Konvent kifejezte szolidaritását a felvidéki magyarsággal, és ígéretet tett arra: mindent megtesznek, hogy "a magyar reformátusok közösségének ereje a gyakorlatban is segítse életüket, és támaszuk legyen e mostani félelemmel és bizonytalansággal szemben".

A közlemény annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "az ellentétek mesterséges szítása romboláshoz vezet", ezért felhívták a hívek figyelmét, hogy "ne engedjenek semmilyen uszításnak".

A dokumentumot aláírta a magyarországi négy református egyházkerület püspöke és főgondnoka, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, az Erdélyi Református Egyházkerület, a Kárpátaljai Református Egyház, a Szerbiai Református Keresztyén Egyház püspöke és főgondnoka, valamint a Királyhágómelléki Református Egyházkerület megbízott püspöke és a főgondnoka.

Hétfőn levélben biztosította támogatásáról Sólyom Lászlót Bölcskei Gusztáv, az MRE zsinatának lelkészi elnöke annak kapcsán, hogy az államfőtől múlt pénteken megtagadták a belépést a szlovákiai Komáromba.

Kedden a szlovák kormányzat magyarokat hátrányosan érintő intézkedéseinek hatásairól is tanácskozott Bölcskei Gusztáv a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház elnökségével a szlovákiai Rimaszombaton.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását