2024. május 20. - Bernát, Felícia

Ma választanak a görögök

Megkezdődött a parlamenti választás vasárnap Görögországban. A szavazóhelyeken csaknem 10 millió görög állampolgárt várnak, helyi idő szerint este hét óráig. A korábban Görögországban pusztító tűz - amiben több mint 60 ember halt meg - árnyékot vetett a v
2007. szeptember 16. vasárnap 10:24 - Hírextra
Politikai elemzők szerint szoros eredmény várható a kormányon lévő konzervatív Új Demokrácia párt és az ellenzéki PASOK (Pánhellén Szocialista Mozgalom) között. Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök a legutóbbi felmérések szerint kevéssel vezet, de szokatlanul magas a bizonytalan szavazók száma és általános elidegenedést tapasztaltak az országot korábban sújtó tűzvész miatt.

Az 51 éves kormányfő augusztus közepén, még a tűzvész előtt kért előrehozott választásokat. A szavazás eredetileg 2008 márciusában lett volna. Karamanlisz második négyéves ciklusát próbálta bebiztosítani a sikeres gazdasági reformokkal.

A szocialisták vezetője, az 55 éves Georgiosz Papandreu 2004-ig külügyminiszter volt. Papandreu a kampányban azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy nem tudta megvédeni Görögországot a tűztől és nem tartotta be az ígéretét, hogy küzdeni fog a korrupció ellen.

Mindkét párt legalább 42 százalékot próbál elérni, ugyanis az először most alkalmazott arányosabb választási törvény alapján ennyi kell a parlamenti többséghez. Várhatóan egy szélsőjobboldali párt is be fog kerülni a görög parlamentbe, 26 év után először.

2004-ben a választók 76 százaléka adta le voksát, pedig a szavazás kötelező Görögországban a 18 és 70 év közötti állampolgároknak. A távol maradásra mentség, ha a lakóhely nagyon messze van a szavazóhelyektől. Több mint egy millió görög szavazó él külföldön, leginkább Németországban, Angliában és az Egyesült Államokban. Közülük csak kevesen utaznak haza szavazni.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását