2024. május 5. - Györgyi

Olimpia, egészségügyi modell

A fővárosi önkormányzat felterjesztési jogával élve kezdeményezi a kormánynál, hogy a 2020-as olimpia megrendezéséről szóló törvényjavaslatot mielőbb terjessze a parlament elé.
2009. augusztus 27. csütörtök 18:44 - HírExtra
Ugyancsak vita nélkül, az MSZP-SZDSZ és az MDF szavazataival elfogadta a közgyűlés az úgynevezett Budapest Egészségügyi Modell konstrukcióját és cselekvési tervét.

Baranyai Ákos, a Budapest Olimpiai Mozgalom Egyesület főtitkára szóbeli kiegészítőjében felhívta a figyelmet arra, hogy ha ősszel nem dönt a parlament az olimpiai törvényről, akkor a jelentkezési határidőre már nem készíthetők el a pályázatok. Jelenleg a parlament őszi munkatervében nem szerepel ez a törvény.

A Budapest Egészségügyi Modell megvalósításától Horváth Csaba főpolgármester-helyettes magasabb színvonalú betegellátást remél. Ezt azzal érnék el, hogy a 12 fővárosi kórház a jövőben teljes mértékben a gyógyításra fókuszálhat, a modell működésének összehangolását a tavaly létrehozott Fővárosi Egészségközpont Zrt. végzi majd. Jövő év végéig több mint kétmilliárd forintot költenek az új struktúrára, ami 2011-től gazdaságilag önfenntartóvá válik.

Vita nélkül, egyhangú szavazással döntött a közgyűlés Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes előterjesztésében arról, hogy ezután a távfűtéses lakásban élők havonta egyenletesen fizethetik majd számláikat, elkerülve azt, hogy a téli magas fogyasztásért egyszerre, sokat kelljen fizetniük.

Ugyancsak Hagyó Miklós javaslatára, szintén hozzászólás nélkül, elfogadta a közgyűlés a szmogriadó-rendelet módosítását. E szerint pontosították, némileg kibővítették azoknak a járműveknek a körét, amelyek riasztási fokozatban, valamint ősszel és télen lehetőséget kapnak a Hungária körúton belüli közlekedésre.

Egyhangú szavazással támogatta a közgyűlés az öt frakcióvezető közös előterjesztésében azt, hogy az 1950-es években a Hortobágyra kitelepítetteknek emlékművet állítsanak.

Támogatta a közgyűlés nagy többsége, hogy 800 millió forintra pályázzanak az unió kohéziós alapjánál a 4-es metró harmadik, Madár-hegy, virágpiaci tervezett szakaszának megvalósíthatósági tanulmánya elkészítésére.

Demszky Gábor főpolgármester elmondta, hogy a 4-es metró első szakaszához az EU 180 milliárd forintos támogatást adott a várt 230 milliárd körüli összeg helyett.

Vita nélkül az MSZP-SZDSZ-képviselők szavazataival a közgyűlés csaknem félmilliárd forintot biztosított Budapest brüsszeli irodájának megvásárlásához, kibővítéséhez.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető a közgyűlés munkájának meggyorsítása érdekében ezúttal is jelezte, hogy lemondanak az interpellációs időszakról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását