2024. május 18. - Erik, Alexandra

Jól lehetett együttműködni Romániával

Nagyon jó volt az együttműködés a román hatóságokkal Magyarosi Árpád és Tóásó Előd ügyében - mondta Balázs Péter külügyminiszter a bolíviai kommandósakcióval kapcsolatban szerdán Budapesten az MTI kérdésére, miután tárgyalt román partnerével.
2009. április 29. szerda 22:34 - HírExtra
"Nagyon jó volt az együttműködés a román hatóságokkal. Valahogy úgy adódott, hogy mi voltunk közelebb az eseményhez" - hangsúlyozta Balázs Péter. A külügyminiszter hozzátette: a bolíviai eset először magyar ügynek tűnt, majd kiderült, hogy mindegyik érintett kettős, sőt hármas állampolgár volt.

Ilyenkor nem azt kell firtatni, hogy ki az illetékes, Magyarország cselekedett, és utána felvette a kapcsolatot a román hatóságokkal - fűzte hozzá.

Cristian Diaconescu ezzel kapcsolatban azt mondta: a román kormány mindent megtesz azért, hogy továbbra is stratégiai partnerség legyen a kérdésben a két ország között.
A szerdai megbeszélésen a két külügyminiszter tárgyalt a közös projektekről, valamint a transzeurópai infrastrukturális fejlesztésekről, így a vasútfejlesztésről is.

Áttekintették a Duna menti országok stratégiai együttműködését. Az első projekteket már akár a 2011-es magyar uniós elnökség idején meg tudják valósítani. Emellett a schengeni tapasztalatcseréről is szó volt a szerdai találkozón - húzta alá Cristian Diaconescu.

Beszéltek arról is, hogy mind a két ország fontosnak tartja az unió keleti partnerségi programját, Románia és Magyarország is nyitott arra, hogy regionális programokat indítson Szerbiával és Ukrajnával - tette hozzá.

Balázs Péter arról is beszélt, hogy az ősszel megtartják a következő román-magyar együttes kormányülést, ezt követően pedig a román miniszterelnök Magyarországra látogat.

Szeretnék új tartalommal megtölteni a román-magyar kisebbségi vegyesbizottságot. A testületnek azt a feladatot szánják, hogy az ősszel esedékes közös kormányülésig tekintse át a felmerülő kérdéseket, így például a kisebbségi oktatás vagy a sajtó ügyét - mondta a tárcavezető.

A romániai kisebbségek kulturális autonómiájával kapcsolatos kérdésre Cristian Diaconescu kiemelte: egyelőre nem tudja, mit tartalmaz majd a vonatkozó román jogszabály, és mikor fogadhatja azt el a törvényhozás.

Az MTI azon felvetésre, hogy Tőkés László EP-képviselő szerint egy titkos román kormányprogram alapján román állampolgárságú moldovaiakat telepítenének Székelyföldre, Balázs Péter azt mondta: "az erőinket arra kell koncentrálni, hogy a valódi problémákkal foglalkozzunk és ne különös hipotézisekkel". A román külügyminiszter nem kívánt válaszolni a kérdésre.

A két tárcavezető másodszor találkozott, először hétfőn tárgyaltak egymással az uniós külügyminiszterek luxemburgi megbeszélésén. Itt hívta meg Balázs Péter román partnerét Budapestre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

nedudgi
2009. április 29. 23:53
Csak nehogy az új külügy is olyan elővigyázatlan és naív legyen mint szerintem Kepes András is volt!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását