2024. április 29. - Péter

A oroszokkal menne a Marsra a NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal azt ajánlotta oroszországi és európai partnerének, hogy együtt vágjanak bele a Mars-utazásba, mert ez egyetlen ország számára túl nagy vállalkozás.
2009. augusztus 26. szerda 19:14 - HírExtra
A javaslatot a NASA moszkvai képviselője tette szerdán a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint. "Az ember vezette űrhajó marsi útját nemzetközi személyzetre kell bízni, s arra a tapasztalatra kell támaszkodni, amely a Nemzetközi Űrállomáson gyűlt össze" - idézte a hírügynökség Mark Bowmant.

Az expedíciót a NASA és orosz partnere, a Roszkoszmosz irányítaná, de számítanának az Európai Űrügynökség aktív részvételére és más országokéra is, amelyek együttműködnek az űrállomás-programban. "Meg vagyok győződve róla, hogy a legénységet több ország űrhajósaiból kell összeállítani" - mondta Bowman, aki hangsúlyozta, hogy a NASA szerint 2035-ig megvalósítható Mars-utazást csak sok ország erőfeszítéseinek egyesítésével koronázhatja siker.

Az említett időpont előtt be kell fejezni az idevágó tapasztalatok összegyűjtését az űrállomáson, és utazást kell tenni a Holdra is, további tudományos és technikai tapasztalatok megszerzése végett.

Jelenleg Oroszországnak vannak konkrét tervei a vörös bolygó felkeresésére. Először 2015-ben automata űrhajókat, s évekkel később kozmonautákat küldenének, de a gazdasági válság miatt valószínűleg csúszni fog a program.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását