2024. április 26. - Ervin

Fűszerekkel permetezni?

A fűszerkivonatok egészséges és környezetbarát alternatívát kínálhatnak a hagyományos mezőgazdasági növényvédő szerekkel szemben - közölték kanadai kutatók az Amerikai Kémiai Társaság ülésén.
2009. augusztus 25. kedd 10:46 - HírExtra
A kutatók olyan biológiai rovarölőket fejlesztettek ki, amelyek többféle - szám szerint kettő-négy - fűszernövény csekély mennyiségét tartalmazó keveréken alapulnak. A szerek elpusztítják vagy távol tartják a rovarokat, alkalmazásuk azonban a környezet és az ember számára veszélytelen. A gyilkos növények pedig a kakukkfű, a rozmaring, a szegfűszeg és a borsmenta.

Az újonnan kifejlesztett termékek szélesítik a jelenleg használatban lévő - fölöttébb kevés - környezetbarát növényvédő szer palettáját. Már forgalomban van néhány fűszeralapú szer, amelyek sikerrel védik az eper-, spenót- és paradicsomültetvényeket a levéltetvek és atkák ellen.

Az alternatív módszer hatalmas előnye, hogy a rovarok nem válnak rezisztenssé a bioszerekkel szemben - közölte a kutatás vezetője, Murray Isman, a British Columbia Egyetem kutatója a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). Ezen kívül a mezőgazdaságban dolgozók is sokkal nagyobb biztonságban vannak alkalmazása során, mint a hagyományos szerek esetében.

A biológiai növényvédő szereknek mindazonáltal még akad pár gyengéjük. A növényi illóolajok például gyorsan elpárolognak napsütésben, mi több, nagyobb munkaráfordítással is járnak, hiszen gyakrabban kell kijuttatni őket, mint hagyományos társaikat. Egyes esszenciák hatása akár néhány óra leforgása alatt is megszűnhet, míg a konvencionális rovarölők napokon vagy akár hónapokon át is hatnak. Ráadásul a bioszereket magasabb koncentrációkban kell alkalmazni, hogy ugyanazt a hatást elérjék - közölte Isman.

Jelenleg arra keresnek megoldást a kutatók, hogy meghosszabbítsák és fokozzák az új hatóanyagok hatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. augusztus 25. 11:56
Erről még nem hallottam. Vannak viszont olyan köztes növények (pl: fokhagyma), növényi főzetek (pl: csalánlé), amelyekkel tartós hatás érhető el. Nem pusztítják a kártevőket, hanem szagukkal ízükkel elriaszják őket.
Ki gondolná, hogy van, amitől a burgonyabogár is undorodik? Ez a csalánlé, vagy az elemi ként tartalmazó (pl: Thiovit) gombaölőszer.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását