2024. május 3. - Tímea, Irma

A pálinka ünnepe

Pálinkamustrával, népi ételek versenyével, népzenei és könnyűzenei koncertekkel várják a látogatókat az idén harmadik alkalommal megrendezett Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztiválra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakra.
2009. augusztus 25. kedd 19:08 - HírExtra
A szeptember 5-i fesztivál programja már egy nappal korábban az úgynevezett pálinkamustrával kezdődik, melyen az észak-alföldi lakossági pálinkafőzdék versengenek egymással - mondta Papp József, a szervező Zsindelyes Pálinkafőzde Kft. ügyvezető igazgatója a keddi nyíregyházi sajtótájékoztatón.

Az igazgató hozzátette: tavaly mintegy nyolcezren voltak kíváncsiak a szabolcsi község határában megrendezett programra. Idén minden eddiginél gazdagabb kulturális kínálatot állítottak össze a szervezők: az egyik legjelentősebb esemény a népi eledelek versenye lesz, melyre eddig harminc csapat adta le nevezését. A játékos megmérettetésen az adott tájegységre leginkább jellemző alapanyagokból kell hagyományos módon elkészíteni a gasztronómiai alkotásokat, amelyeket a neves szakemberekből álló zsűri értékel majd – mondta el Papp József.

A főzőverseny mellett felvonul a Magyar Pálinka Lovagrend, majd kézműves- és lovasbemutató, táncszínház, valamint zenei fellépők, köztük az Érpataki Asszonykórus és a Bürkös zenekar szórakoztatja a közönséget; késő este a Bikini és a Hooligans együttes ad koncertet. A gyerekek a népi játszóház területén kipróbálhatják a régi idők játékait, köztük a fa körhintát, a diótörőt és a hordólovaglást, de különböző játékos versenyeket, így lovagi tornát, célba dobást, "ütlegelőt" és patkódobást is szerveznek számukra.

A fesztiválnak egyébként egyházi vonatkozása is van: aznap indul el egy gyalogos zarándoklat Hajdúdorogról, amely a könnyező Szűz Mária-kegyképet viszi vissza eredeti helyére, a máriapócsi görög katolikus templomba. Az igazgató a zarándoklathoz kapcsolódóan elmondta: a szervezők a pálinkafőzők védőszentjéről, Szent Miklósról készített ikont és egy püspöki szószéket is felajánlottak a görög katolikus egyház számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását