2024. április 19. - Emma

Megállapodott a Fatah és a Hamász

A két legfőbb palesztin szervezet, a Mahmúd Abbász elnököt támogató Fatah és a Gázai övezetet kormányzó Hamász megállapodásra jutott szerdán egy átmeneti nemzeti egységkormány létrehozásáról, s az általános választások dátumának meghatározásáról - közölte az egyiptomi hírszerzés.
2011. április 28. csütörtök 07:32 - HírExtra
 "A konzultációk teljes egyetértésre vezettek az összes megvitatott kérdéskörben" - olvasható a kiadott közleményben. A megállapodást megerősítette a két érintett palesztin szervezet is.

"A két fél szándéknyilatkozatot írt alá az egyezségről. Az összes vitatott pontot megoldották" - mondta Taher al-Nono, a Hamász szóvivője. A MENA egyiptomi hírügynökség szerint az összes palesztin frakció meghívást kap majd a nemzeti megbékélési egyezmény aláírására, s ez utóbbit néhány napon belül tartják majd Kairóban.

A két fő palesztin mozgalom, az Abbász vezette, Ciszjordániát ellenőrző Fatah és az iszlamista Hamász között éles ellentétek feszülnek, amióta az utóbbi 2007 júniusában megszerezte az uralmat a Gázai övezet fölött. Eddigi megbékélési kísérleteik kudarcot vallottak. Egyiptom régóta közvetít e válságban, amelynek megoldása erősítheti a palesztinok pozícióit az Izraellel folytatandó tárgyalásokon.

A Fatah küldöttségének vezetője, Azzam al-Ahmad szerint az átmeneti kormány független személyekből áll majd, s e testületnek az lesz a feladata, hogy egy éven belül megszervezze a palesztin elnök- és parlamenti választásokat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását