2024. május 2. - Zsigmond

Óvják majd a melegeket

Dobótávolságon kívül rekednek a szeptember 5-ére meghirdetett fővárosi melegfelvonulás ellentüntetői, mert a rendőrség a menet útvonalával, az Andrássy úttal párhuzamos utcákat is lezárja majd.
2009. augusztus 24. hétfő 13:05 - HírExtra
Az alapítvány vasárnaptól, tizennegyedik alkalommal rendezi meg a korábban Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztiválnak nevezett egyhetes rendezvénysorozatot, amelyet az idei évtől Budapest Pride-nak hívnak. A holland és a brit nagykövetség által támogatott fesztivál gerincét négy eseménytípus adja: a filmfesztivál, a beszélgetések, a Meleg Méltóság Menet elnevezésű felvonulás és a partik.

Steigler Sándor kiemelte: ezek a felvonulások nem azért vannak, mert a melegek magamutogatóak, hanem mert egy negyven évvel ezelőtti eseményre emlékeznek, amikor egy New York-i melegbár látogatói vonultak utcára a sorozatos rendőri zaklatások miatt. Akkor volt az első ilyen esemény, azóta világszerte megrendezik a felvonulást.

Az idei felvonulásra a tavalyinál több embert várnak, ugyanis több európai "testvérszervezet" jelezte, hogy jönni szeretnének, például Bécsből is érkeznek majd melegek a menetre. Így összesen 1500-2000 résztvevőre számítanak.

A szervezők már több alkalommal egyeztettek a rendőrséggel, amely azt ígérte: a felvonulás ideje alatt maximális védelmet nyújtanak majd a résztvevőknek, a felvonulók testi épségét garantálják. Steigler Sándor közölte: az idei felvonulás biztonságosabb lesz a tavalyinál, mert a rendőrök az Andrássy úttal párhuzamos utcákat is lezárják, így az ellentüntetők dobótávolságon kívül rekednek.

Arra kért mindenkit: "hagyják békésen felvonulni a melegeket és leszbikusokat, hiszen mi azért vonulunk föl, mert jogainkban vagyunk korlátozva és erre szeretnénk felhívni a figyelmet".

A szervezők megnyugtatónak tartják a tervezett rendőri intézkedéseket, a felvonulás mellett a fesztiválhoz kapcsolódó helyszíneket is kiemelten védi majd a rendőrség.
Az idei fesztiválon huszonegy játékfilmet és egy dokumentumfilmet vetítenek a Művész moziban, emellett beszélgetéseket is szerveznek. Szó lesz a melegek gyermekvállalásáról, az alternatív családmodellekről, a gyűlöletbeszédről, valamint a 2012-re Budapestre tervezett "melegolimpiáról".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ocsabika
2009. augusztus 24. 13:31
Kurva jó, hogy ezekért a fartúró ratyikért le lehet zárni az Andrássy-t, meg még kikúrt nagy rendőri védelmet is kapnak, miközben másol cigányok gyilkolászhatnak és vergődhetnek, és pedofil zsidók baszhatnak kisfiúkat
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását