2024. május 4. - Mónika, Flórián

A válság gazdaságszürkítő hatású?

Az adókat és járulékokat elkerülő, magánzsebekben lapuló közpénzek mértéke 2000-2500 milliárd forintra tehető, s ez már fedezné azt az összeget, amelyet most megszorításokkal kell előteremteni - írta a hétfői Népszava.
2009. augusztus 24. hétfő 10:11 - HírExtra
A lap emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság kifehéredését vizsgáló bizottság először tavaly februárban hozta nyilvánosságra jelentését. Akkor azt állapították meg, hogy a 2006-os intézkedések hatására egy évvel később 80-100 milliárd forint többlet folyt be az államkasszába. Az idei februári jelentés már csupán 30-50 milliárdra teszi az elért többletet.

A fehéredés dinamizmusának megtörése, az okok felderítése azért is nehéz - nyilatkozta a lapnak Ligeti Csák, a bizottság egyik tagja -, mert a válság miatt az összes többi tényező hatásának mérése is sokkal bizonytalanabbá vált.

Ma Magyarországon a rejtett vagy feketegazdaság, beleértve az illegális gazdasági tevékenységeket (például a drogkereskedelmet) is, az országban megtermelt GDP 12-15 százalékát adja - mondta Ligeti, aki ugyanakkor hihetőnek tartotta, hogy a feketegazdaság más megközelítésben ennél sokkal nagyobbnak tekinthető.

Becslése szerint az emiatt be nem szedett adók és járulékok - amelyek a központi költségvetésbe vagy a társadalombiztosítási alapokba folynának be - értéke legalább 2000-2500 milliárd forint. Hogy jól érzékelhető legyen ez az összeg, a válság miatti megszorítások nagyságrendje ezermilliárd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását