2024. május 11. - Ferenc

"Szemétország szemétpolgárai..."

Európai uniós összehasonlításban Magyarország jól áll a városi zöld területek arányát tekintve, ám az új tagállamok egyik legszemetesebb országaként tartják számon, és a biogazdálkodás sem terjed kellően - állapítja meg a Bruxinfo Európai Elemző Iroda leg
2007. április 15. vasárnap 09:03 - Hírextra
Az MTI-hez eljuttatott felmérés a városi környezet, a hulladékkezelés és ökotermesztés témakörét ölelte fel, ezekben a témákban közölt összehasonlító adatokat. A brüsszeli Urban Audit adataira hivatkozó tanulmány szerint a magyar városokban a zöld területek aránya az európai átlagot meghaladó mértékű.

Pécsett 77 négyzetméter park, erdő jut egy lakosra. Ennél már csak a prágaiaknál kedvezőbb a helyzet, ahol fejenként 83 négyzetméter zöldell a városban. A tanulmány szerint Budapest 43 négyzetméteres mutatója átlagosnak tekinthető, a legrosszabb a helyzet Barcelonában, ahol 2 négyzetméternyi zölddel kell az embereknek fejenként beérniük. A nemzetközileg elfogadott, a zöld szervezetek által a harmonikus városi élethez szükségesnek vallott mérték legalább 21 négyzetméter.

A Bruxinfo tanulmánya az EU tagállamok hulladékhelyzete kapcsán arról tájékoztat, hogy Magyarországon az emberek az EU-ban átlagosnál kevesebb hulladékot "termelnek", ám az EU-15-ök között még ez is soknak számít. Romániát és Bulgáriát leszámítva a hulladékképződés uniós átlaga fejenként évi 501 kilogramm, amelynél a magyaroké 37 kilogrammal kevesebb. Ez sovány vigasz, hiszen Csehországban 300 tonna alatt tudják tartani ezt a statisztikát. Az Európai Unió célja is hasonló, mégpedig hogy 2020-ig összeurópai szinten ne haladja meg a hulladékmennyiség az évi fejenkénti 300 kilogrammot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását