2024. május 5. - Györgyi

Érdekes felfedezés: hogyan is csinálták őseink?

A kőkori emberekhez hasonlóan sikeres vadászok voltak őskőkori őseink, utóbbiak azonban máshogy osztották meg a zsákmányt egymás között.
2009. augusztus 23. vasárnap 09:50 - HírExtra
"Az alsó-paleolitikumban - korai őskőkorban - élő vadászok a hatalmas állatokhoz szoktak hozzá, csakúgy, mint a felső-paleolitikumban - késő őskőkorban - élők" - nyilatkozta Mary C. Stiner az Arizona Egyetem antropológus professzora.

"Laikusok számára ez bizonyára nem sokat mond, de számos feltevés van azzal kapcsolatban, hogy vajon az alsó- paleolitikumban élő ember egyáltalán képes volt-e a vadászatra, vagy csak az állati maradékokat szedték össze" - mondta Stiner. Egy izraeli barlangból származó bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a felső-paleolitikum (30-10 ezer évvel ezelőtt) embereihez hasonlóan a korai őskőkorban élők is foglalkoztak vadászattal. Tényleg ők voltak a tápláléklánc csúcsán - idézte az antropológust a ScienceDaily tudományos szakportál.

Ezek a barlanglakók együtt vadásztak, és a zsákmány legfinomabb részeit elvitték a barlangba, ahol pattintott kőeszközzel felvágták a húst és tűzön megsütötték.

Az izraeli barlangot dombos mészköves területen fedezték fel, Tel-Avivtól 12 kilométerre keletre nem egészen 9 éve egy útépítkezés során. A barlangot feltáró izraeli régészekkel együtt Stiner megvizsgálta a vágás nyomokat azokon a csontokon, melyeket több százezer évvel ezelőtt a vadászok otthagytak a barlangban. Stiner munkájának fő témája, hogy megértse a különbséget a korai és kései paleolit vadászok szokásaiban.

A vizsgálatok feltűnő különbséget mutattak a hús megosztása terén: a korai őskőkoriak sokkal kevésbé voltak "szakértők" a hús feldolgozásában. Az is kiderült, hogy közösségi rituálékat, szabályokat vezettek be a hús fogyasztásával kapcsolatban - mondta Stiner.

Ezzel szemben később, a közép-és felső-paleolitikumban a hús kiosztásának feladata a "henteseké" lett, a csontokon talált metszések sokkal szabályosabbak és kevésbé sokfélék, úgy látszik, csak egy tapasztalt vadász vagy más "képzett" ember oszthatta szét az ételt a közösségben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását