2024. május 4. - Mónika, Flórián

Iráni játék Németországban

Először mutatták be videojátékaikat a nyugati világban iráni fejlesztők a Kölnben folyó játékshow-n, a GamesComon.
2009. augusztus 22. szombat 16:29 - HírExtra
Miközben Iránban a politikai helyzet eléggé zavaros, és az országot amerikai gazdasági szankciók is sújtják, a fejlesztők bizakodóak és reménykednek abban, hogy nyugati kiadókat is találnak a még fejlesztés alatt álló játékaikhoz. "Befektetőkre van szükségünk" - ismerte el Amir Tarbjatzsuj, az irániak standját menedzselő Parsan Business Development Solutions vezetője. "Az amerikai szankciók tényleg nehéz helyzetbe hozzák gazdaságunkat, megállítani azonban nem tudják növekedését" - tette hozzá. Elmondta, hogy hatalmas potenciál rejlik az iráni játékiparban és az ország akár a Közel-Kelet vezető játékfejlesztő nemzetévé is válhat - olvasható a BBC hírportálján. (news.bbc.co.uk)

A kölni kiállításon látható iráni játékfelhozatal egész változatos. Az egyik cím "rázósabb" politikai témát mutat be: ez egy olyan akciójáték, amelyben egy harckocsit vezethetünk és az iraki-iráni háború során játszódik. A fejlesztők igyekeztek a keleti mesék világához is kötődni: egy külső nézetes, ugrálós akcióprogramjuk a középkori Perzsiában játszódik.

Érdekes kérdés, hogy a nyugati kiadók mennyire foglalkoznak majd ezzel, hiszen a rendkívül sikeres, rivális Ubisoft által kiadott "Prince of Persia" sorozat már uralja ezt a piacot.

Az iráni fejlesztők emellett nem riadnak vissza attól, hogy feszegessék az iráni iszlám forradalom kérdését: egy a forradalom korai időszakában játszódó kalandjátékuk főszereplője egy fiatal egyetemista lány, Sara. Végül a kölni kiállításon bemutattak egy szerepjátékot, az Age of Pahlevans-t is, amely az iráni mitológiákat dolgozta fel. A játék vezető fejlesztője szerint itt az ideje, hogy a nyugati világ végre megismerje az iráni meséket és mítoszokat is, hiszen a görög, az északi és római mitológiát már oly sokszor felhasználták.

Az iráni témájú játékfejlesztésekről már 2007-ben lehetett hallani a nagy botrányt kavart Special Operation 85: Hostage Rescue című programmal kapcsolatban. A játékban két iráni nukleáris kutatót elraboltak izraeli katonák és a játékosnak egy iráni titkos ügynök szerepében kellett őket izraeli és amerikai katonákat öldökölve megmenteni.

Az iráni fejlesztők szerint a kölni bemutatójuk mindenképpen sikerként könyvelhető el, azonban a jelenlegi politikai feszültségek miatt elképzelhetetlennek tartották, hogy a jövőre Los Angelesben megrendezésre kerülő Electronic Entertainment Expón (vagy rövidebben: az E3-on) is megjelenjenek egy külön standdal.

Európa legnagyobb videojáték vásárán, Kölnben 420 kiállító vesz részt 30 országból. A vasárnapig tartó, négynapos GamesComra mintegy 200 ezer látogatót várnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását