2024. május 4. - Mónika, Flórián

Eljárások a Magyar Gárda tagjai ellen

Valamennyi, igazoltatott gárdista ellen szabálysértési eljárás indít a rendőrség - mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője az MTI-nek szombat délben, azt követően, hogy több száz, a Magyar Gárda egyenruháját viselő ember esküt tett Szentendrén, majd a kivezényelt rendőrök intézkedtek velük szemben.
2009. augusztus 22. szombat 16:48 - HírExtra
A rendőrség szerint szabálysértésnek minősül a gárdaavatás, amit 100 ezer forintos pénzbüntetéssel lehet szankcionálni - közölte szombati közleményében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

A magukat "Új Magyar Gárdának" nevező, mintegy félezer ember szombat délelőtt Szentendrén, a Skanzen közelében egy magánterületen tett esküt, majd megalakították a "Magyar Gárda Csendőrséget". Az eskütételt követően, a kivezényelt több száz rendőr körbevette a gárdista egyenruhát viselőket, és egyenként igazoltatta őket.

Makula György őrnagy elmondta: szombaton reggel 8 óra körül a rendőrség észlelte, hogy Szentendrén, egy magánterületen, szervezett formában több száz, a Fővárosi Ítélőtábla által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda mozgalom tagjai által viselt egyenruhába öltözött személy jelent meg, akiket szervezetten, autóbuszokban szállítottak a helyszínre.

Az ORFK szóvivője szerint a helyszínre érkező rendőrök parancsnoka a rendezvény szervezőjeként megjelenő Vona Gábort, a Jobbik elnökét tájékoztatta arról, hogy a rendezvény résztvevői szabálysértést követhetnek el, illetve, hogy felmerül az egyesülési joggal visszaélés bűncselekménye elkövetésének a gyanúja.

A rendőrségi felszólítás ellenére a rendezvény résztvevői katonai alakzatban tettek esküt, így jogszabálysértő cselekedetet hajtottak végre, ezért a rendőrök beléptek a rendezvény helyszínére, és megkezdték a tömegben a Magyar Gárda egyenruháját viselők igazoltatását.

Makula György az MTI-nek azt mondta: a rendőrség azért gyűjtötte össze a résztvevők adatait, hogy ellenük megtehesse a szabálysértési feljelentést. Az ORFK szóvivője közölte: a résztvevők személyazonosságának megállapítását követően az érintettek ellen a rendőrség szabálysértési feljelentést tesz, egyúttal pedig megkezdi a szervezők felelősségének vizsgálatát az egyesülési joggal visszaélés bűncselekménye elkövetése miatt.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke az MTI tudósítójának Szentendrén, a gárdaavatás után azt mondta: "felháborítónak és jogszerűtlennek tartja" a rendőri intézkedést, mivel "magánterületre hatoltak be", ezért jogi lépéseket tesznek a rendőri intézkedés ellen.
Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője még pénteken levélben fordult Bencze József országos rendőrfőkapitányhoz tájékoztatást kérve, hogy az általa "magánrendezvénynek" nevezett, a Jobbik által szervezett "családi napon", illetve az Új Magyar Gárda találkozóján a rendőrség valóban be kíván-e avatkozni, s ha igen, milyen jogszabályok alapján.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szombati közleménye szerint az idén július 17-étől hatályos, az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet szerint léptek fel a rendezvényen megjelentekkel szemben a rendőrök, ugyanis a törvény szabálysértésként rendeli büntetni a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvételt.
A szabálysértést tehát az követi el, "aki a bíróság által társadalmi szervezet feloszlatásáról hozott döntésében jogellenesnek nyilvánított tevékenységet végez", és ebben az esetben a jogalkotó százezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását helyezte kilátásba – írta a rendőrség.

A Fővárosi Ítélőtábla, a Magyar Gárdát jogerősen feloszlató ítélete jellemzően a félelemkeltő erődemonstrációkat, a közvélemény által vele azonosított fellépéseket, a gárdaavatásnak nevezett rendezvényeket határozta meg jogellenes magatartásként. Erre figyelemmel a Magyar Gárdára jellemző külsőségek a félelemkeltő erődemonstrációval együtt már szabálysértésnek minősülnek.

A jogalkotó a feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében résztvevő személyt súlyosabban szankcionálja: a büntetőtörvénykönyv értelmében "aki a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő".

A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az indoklás szerint egy demokratikus társadalomban a közösség számára hasznosnak ítélhető cél sem valósítható meg a demokrácia értékrendjét sértő eszközökkel. A Magyar Gárda mozgalom az egyesület szerves része, a döntés az egyesület felszámolásával szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak a szervezeti kereteit szünteti meg - szólt a bírói érvelés.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom július 11-én nagygyűlést tartott a budapesti Szabadság téren, ahol közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom.
A demonstrációt követően a rendőrség nyomozást rendelt el izgatás és egyesülési joggal való visszaélés vétségének megalapozott gyanúja miatt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

jenő
2009. augusztus 22. 18:22
ez a gárdabanda akarja a törvényt védeni miközben széles ívben szrnak a magyar törvényekre ?????Ja , ők akarják a törvényeket megalkotni a saját képükre...... Hasonlók voltak a múlt században barna ruhában.....
pandur58
2009. augusztus 22. 17:59
Ja és az ilyen mondva csinált gárda rendőrség meg csendőrség sem tartóztathatja fel a rend őreit,még magán területen sem.Csak tudnám milyen tanácsadójok van ezeknek,hogy csupa törvénytelenségbe viszi őket?
pandur58
2009. augusztus 22. 17:55
A rendőrség, ha alapos a gyanu hogy magánterületen büncselekményt követnek el akkor minden további nélkül behatolhat.Már pedig a birói döntés értelmében,a beszüntetett gárda büncselekményt követett el.Sokkal nagyobb tekintélye lenne ha törvénytisztelő és nem ellenszegülő,akaratos,erősködő banda.Egy ilyen mozgalom,vagy csoport attól lessz nagy ha betarja és tiszteli a tőrvényt.Bizony,bizony!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását