2024. május 17. - Paszkál

Akkor nem lesz három csapás?

Négy ellenzéki igen és 15 ellenszavazat mellett nem találta általános vitára alkalmasnak a büntető törvénykönyv Lázár János és Répássy Róbert (mindketten Fidesz) által javasolt módosítását hétfői ülésén az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága.
2009. június 22. hétfő 12:23 - HírExtra
Papp Imre, az igazságügyi tárca szakállamtitkára azt mondta: az indítvány szó szerint megegyezik azzal a javaslattal, amely korábban három csapás néven volt ismert, és amelyet a kormány már akkor sem támogatott.

Mátrai Márta (Fidesz) az ülésen arra hivatkozva kérte képviselőtársait az általános vitára alkalmasság megszavazására, hogy ezzel a jogszabály-módosítással garantálhatják az emberek biztonságát.

Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár egy hónappal ezelőtt, a javaslat parlamenti vitájában azzal magyarázta, hogy a kormány nem támogatja a kezdeményezést, hogy noha valamennyi párt egyetért a célokkal, a súlyos, erőszakos bűncselekmények elleni hatékony és szigorú fellépéssel, a szankciórendszer megújításával, a felvetést nem tartják sem alkotmányosnak, sem a magyar jogrendszerbe illeszkedőnek.

A Fidesz még februárban nyújtotta be az Országgyűlésnek a Büntető törvénykönyvet jelentősen szigorító, három csapás néven megismert törvényjavaslatot, amelynek lényege, hogy aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, az a harmadik esetben a büntetési tétel maximumának a kétszeresét kaphatja, ha pedig ez meghaladja a 20 évet, akkor a bírónak ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabnia.

A szigorítás az elfogadást követő hatvanadik napon lépne hatályba.A javaslat napirendre vételét azonban március elején leszavazta az Országgyűlés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását