2024. május 2. - Zsigmond

Csontrikulás-szer a H1N1 ellen

Két, csontritkulás kezelésére használt szer hatékonyan pusztíthatja el az influenzavírusokat, beleértve az új, H1N1-et és a madárinfluenza H5N1 vírusát is.
2009. augusztus 14. péntek 16:35 - HírExtra
Egy kísérletben két szernek - pamidronát és zoledronát hatóanyagnak - tettek ki influenzavírussal megfertőzött emberi sejteket. A kutatók megfigyelték, hogy a szerek hatására extra mennyiségben termelődött az egyik típusú fehérvérsejt (az yd jelű T-sejt), amely elpusztította a vírussal fertőzött sejteket.

Az influenzavírusok csak élő emberi vagy állati sejtekben képesek szaporodni, ezért a fertőzött sejtek elpusztítása megállíthatja a vírus sokszorozódását - mondták a kutatók. Lau Jü-lung, a Hongkongi Egyetem kutatója úgy írta le a megfertőzött emberi sejteket, mint amelyek "vírust termelő gyárként" működnek.

"Ezek a szerek különleges módon támadják meg a vírusokat... Ez a megközelítés a vírusokat termelő gyárakat pusztítja el" - magyarázta a professzor.

Malik Peiris, a kutatócsoport tagja hozzátette, hogy a gyógyszerek a szervezet immunválaszát is javíthatják. Ez azért is fontos, mert az influenzavírusok folyamatosan mutálódnak, változnak, így a vakcinák hatékonysága csökken.

A hongkongi kutatók következő lépése a szerek állatkísérletben való kipróbálása lesz, aztán jöhetnek csak az emberi, klinikai vizsgálatok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását