2024. május 18. - Erik, Alexandra

Már csak lézengenek a kínaiak Magyarországon?

Az 1990-es évek közepe óta negyedére csökkent a Magyarországon élő kínaiak létszáma, a határokon túli magyarok többsége pedig nyugat-európai és tengerentúl országokban telepszik le - írta legfrissebb számában a HVG.
2009. augusztus 13. csütörtök 13:32 - HírExtra
A hetilap Kováts András szociálpolitikussal, a Menedék Egyesület igazgatójával készített interjút. A szakember elmondta, hogy jelenleg Magyarország lakosságának mintegy 3,5 százaléka (mintegy 350 ezer ember) külföldi, honosított vagy külföldön született magyar állampolgár. Európa országaiban ez az arány 9 százalék felett van.

"Az évi 16-17 ezres nemzetközi bevándorlási többlet nélkül Magyarország lakossága már régen tízmillió alá esett volna" - mondja a szakember. Hozzátette: az ilyen mértékű bevándorlás elöregedés gondjait csak késlelteti, megoldást nem hoz.

Az elmúlt húsz évben a szomszédos országokból kitelepülő 700 ezernyi magyar közül legfeljebb 170-180 ezer talált otthonra Magyarországon, a többiek Nyugat-Európába és a tengerentúlra vándoroltak a jobb élet reményében, pedig ők kedvezményes honosításban részesülnek - mondta Kováts. Kiemelte azt is, hogy az 1990-es évek közepén még csaknem 40 ezres kínai közösség létszáma napjainkra tízezerre csökkent, a vietnamiak pedig négy- ötezren lehetnek.

"Nemzetközi felmérések szerint az EU tagállamai közül Magyarország az idegeneket leginkább elutasítók közé tartozik" - folytatta a szakember. Ugyanakkor az idegenekkel szembeni atrocitások Magyarországon ritkák a kontinens más országaihoz képest.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását