2024. május 16. - Mózes, Botond

2900 milliárd euró bankmentésre

Az Európai Unió tagországai eddig 2900 milliárd eurót hagytak jóvá bankoknak nyújtott garanciákra, és 313 milliárd eurót a pénzintézetek tőkefeltöltésére, közölte az Európai Bizottság.
2009. augusztus 13. csütörtök 18:11 - HírExtra
A jóváhagyott intézkedések az EU összesített hazai össztermékének (GDP) 31,2 százalékát teszik ki, és a tavaly október óta idén július közepéig ténylegesen elköltött összegek is elérik az összes GDP 12,6 százalékát. Magyarországon az arány jóval kisebb: 7,1 százalék, illetve 2,7 százalék, az EU bizottsága szerint. A brüsszeli bizottság tavaly októbertől most július közepéig 11 állami garanciavállalást, 6 tőkefeltöltést és további 5 olyan ügyletet hagyott jóvá a tagországokban, amelyekben mindkét segítség szerepelt.

E kétféle módszeren kívül 40 további állami támogatási ügyletet hagyott jóvá a bizottság, ezek segítséget adtak a "mérgezett" értékpapírok semlegesítéséhez és a piaci likviditás fenntartásához. A 27 tagállam közül csak kilencben nem költöttek közpénzt a pénzügyi szektor megtámogatására.

Arányosan a legtöbbet a dán kormány hagyta jóvá: a bankvilág rendbehozatalára jóváhagyott állami keretek a GDP 259,4 százalékát teszik ki, de a már tényleges elköltött összeg csupán a GDP fél százalékát érte el eddig. Arányosan a legkevesebbet Olaszországban hagyta jóvá a kormány a bankok támogatására: a GDP 1,3 százalékát, de a garanciaprogramokból július közepéig még nem költöttek semmit.

Magyarországon bankok tőkefeltöltésére a GDP 1,1 százalékának megfelelő összeg lett jóváhagyva, ebből eddig a GDP 0,1 százalékának megfelelő összeget használtak fel. A bankok kötelezettségeinek szavatolására jóváhagyott összeg a GDP 5,9 százalékának felel meg, de ebből július közepéig még semmit sem költöttek. A bankok hiteltevékenységének segítésére szolgáló más beavatkozások a GDP 2,6 százalékába kerültek. Összességükben a Magyarországon jóváhagyott intézkedések kerete a GDP 7,1 százalékának, a ténylegesen felhasznált összegek a 2,7 százalékának felelnek meg, a brüsszeli bizottság által nyilvánosságra hozott táblázat szerint.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását