2024. május 2. - Zsigmond

Újabb botrány! Illegális szervátültetések

Vizsgálatot indított a kínai egészségügyi tárca a szervátültetéssel foglalkozó kórházakban annak nyomán, hogy sajtójelentések szerint néhány intézményben illegális műtéteket végeznek el külföldi betegeken.
2009. augusztus 13. csütörtök 18:18 - HírExtra
A kínai egészségügyi minisztériumból és a nemzeti szervátültetési bizottságból alakult csoport vizsgálódik 164 orvosi intézményben, amelyek végezhetnek szervátültetést - közölte a China Daily angol nyelvű napilap.

A minisztérium eddig 16 olyan kórházat talált, melyek nem tettek eleget a szervátültetési szabályoknak. Azoknak az intézményeknek, melyek elbuknak a minisztériumi vizsgálatokon, a hatóságok visszavonják az engedélyét.

Néhány kórház illegálisan adott el szerveket külföldi "szerv" turistáknak azért, hogy növeljék bevételeiket. Ezek közül hármat megbüntettek 2008-ban - írta kínai újság.

A minisztérium már indított egy vizsgálatot februárban, miután a Kyodo japán hírügynökség közölte, hogy 17 japán turista fejenként 595.000 jüant (16 millió forint) fizetett máj- és veseátültetésekért egy dél-kínai kórházban.

Ezek a műtétek általában 100.000 jüanba (2,7 millió forint) kerülnek.

"Mindenkinek lehetővé fogjuk tenni, hogy eldönthesse, melyik kórházba menjen minőségi és etikus szervátültetésekért" - nyilatkozta egy minisztériumi alkalmazott egy angol nyelvű napilapnak.

Kína 2007-ben bevezetett egy szabályt, amely bünteti a szervkereskedést bármilyen formáját, és létrehozott egy nemzeti donor rendszert is.

Hivatalos becslések szerint évente közel 2 millió kínainak van szüksége szervátültetésre, de csak 20.000 operációt tudnak elvégezni a donorok hiánya miatt - írta a China Daily.

Egy magát megnevezni nem kívánó sebész elmondta, hogy a kórház, ahol dolgozik még mindig végez transzplantációs műtéteket külföldieknek, akik hajlandóak többet fizetni. "A kórházak meg tudják hamisítani a külföldiek személyazonosságát, így csapják be a hatóságokat" - nyilatkozta az orvos.

A kínai Vöröskereszt és az egészségügyi minisztérium tervei szerint fel fognak állítani egy független donor rendszert a betegek várólistájával.

"Nyilvánossá fogunk tenni egy várólistát, ezzel próbáljuk biztosítani a szervek beszerzését és elosztását tiszta és korrekt körülmények között" - nyilatkozta az egészségügyi tárca illetékese.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását