2024. április 18. - Andrea, Ilma

A BKV tiszta vizet önt a pohárba - közlemény

A Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság szerdai ülésén megtárgyalta és elfogadta a BKV Zrt. használt járművek beszerzésére irányuló projektjét és az előterjesztést támogatásra javasolja. Sajnálatos módon azonban a Bizottság ülésén elhangzot
2008. január 31. csütörtök 09:50 - Hírextra
Eloszlatjuk a félreértéseket…

A BKV ZRt. határozottan visszautasítja, hogy részéről felmerült volna olyan járműbeszerzés, amely rossz üzembiztonsággal, vagy bármely egyéb részletében kárt okozna Budapest lakosságának, a Fővárosi Önkormányzatnak és a cégnek.

Vállalatunk rendületlenül hisz abban, hogy vannak olyan szakmai – objektív - civil szerveztek, médiumok és politikusok, akik értékelik erőfeszítéseinket és velünk együtt fontos számukra a főváros lakossága.

Környezetvédelem…

Európai összehasonlításban is kedvezőtlen az autóbuszok jelenlegi több mint tizennégy éves átlagéletkora a BKV Zrt.-nél. A több mint ezerötszáz autóbusz egy része elöregedett, környezetszennyező, azonnali cserére szorul.

Napjainkban, amikor hetente a híradások elején szerepelnek a főváros légszennyezettségi mutatói, a BKV Zrt. is igyekszik tehermentesíteni a budapestiek levegőjén.

Jelenlegi járműparkunkban több száz darab olyan 18 évnél idősebb - Ikarus 260-as és 280-as típusú - autóbusz található, melyek káros-anyag kibocsátásuk alapján (nitrogén-oxidok, szénmonoxid, szénhidrogének, részecskék) még az EURO 0 környezetvédelmi előírás követelményeit sem teljesítik.

A beszerzendő járművek a 2000. évben gyártottaknál fiatalabbak lesznek, a magyarországi üzembe helyezésükkor teljesítik az EURO 4-es környezetvédelmi követelményeket. A járművek üzembeállítását követően akár 110 darab – 18 év feletti, a legrosszabb károsanyag-kibocsátási mutatójú – jármű válna leselejtezhetővé. Ez a BKV Zrt. teljes autóbusz-állománya által kibocsátott káros-anyagok mennyiségében kb. 10%-os (évente mintegy 500 tonna) csökkenést eredményezne.

Többletforrások nélkül megoldott beruházás…..

A közbeszerzési folyamat még nem zárult le, ezért feleslegesnek és károsnak ítélünk minden találgatást. A tender elbírálási szempontjai között szerepel; az ajánlati ár, a műszaki tartalom, a légkondicionáló berendezés megléte, a környezetvédelmi kategória, az utastájékoztató rendszer, az alacsony belépési szintű ajtók száma, a hosszú élettartamú, korrózióálló vázszerkezeti és burkoló elemek részaránya, valamint a szállítható személyek száma. Természetesen csak másutt már referenciákat szerzett, légkondicionált, alacsonypadlós autóbuszokat fogunk vásárolni. A beszerzéshez a BKV Zrt. nem kér többletforrást a Fővárosi Önkormányzattól, az üzleti terven belül maradva tudunk fejleszteni.

Esélyegyenlőség a hátrányos helyzetű utasoknak és a kerületeknek…

Az így beszerzett alacsonypadlós autóbuszok kisebb része (15-20 db jármű) az esélyegyenlőség javítása érdekében Budapesten „terítve”, különböző viszonylatokon kerülne felhasználásra.
Nagyobb részük egyes viszonylatokon (pl.: a XIII. és a IV. kerületet érintő 30-as, a XVIII. kerületet érintő 182-es és 184-es, 282E-es, 284E-es) illetve egyes hálózati fejlesztéseken (pl.: XVII. kerület) a zsúfoltság csökkentése, az utas-komfort növelése érdekében a jelenlegi szóló autóbuszok helyett kerülnének forgalomba állításra. Ez az egy férőhelyre jutó üzemeltetési költségekben is csökkenést eredményez.

A gazdaságos üzemeltethetés mellett az utazóközönség kiszolgálásának színvonalát nagymértékben javítják például a beépített légkondicionálók és az utasok tájékoztatására alkalmas technikai berendezések és a jó férőhely elhelyezésüknek köszönhetően, eleget tesznek a zsúfoltságot csökkentő program feltételeinek is.

Az első lépések….

Természetesen mi is szeretnénk a legjobbat, például a teljes jármű parkot újra cserélni, de a cég stabilizációs programjának kezdeti eredményeként a jelenlegi rendelkezésre álló forrásainkból most használt, átlagosan hat éves autóbuszokat tudunk vásárolni. Csökkentjük azonban ezekkel is a környezetszennyezést Budapesten, több százalékkal autóbuszaink átlagéletkorát és nem utolsó sorban javítjuk az utazóközönségünk kiszolgálásának színvonalát.

A BKV Zrt. pénzügyi stabilizációjának megteremtése után folytatódnak majd az autóbusz-beszerzések, hogy minél kényelmesebb utazási körülményeket teremtsünk utasaink részére. A fővárosiak, utasaink érdekében szeretnénk, hogy ezen törekvéseinkben mindenki partnerünk legyen.

2008. január 31.

Budapesti Közlekedési Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását