2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A parkolás tényleg a korrupció többszintes melegágya lenne?

A terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjének tettenérésével feltehetően olyan korrupciós hálózatra derült fény, ami gyaníthatóan nem egyedülálló Budapesten.
2009. augusztus 12. szerda 15:24 - HírExtra
A "terézvárosi kerékbilincs-botrány" újabb bizonyítéka annak, hogy a jelenlegi átláthatatlan parkolási rendszer nem a kerületeknek, hanem a többlépcsős korrupciónak kedvez - írta közleményében a politikus.

Herényi Károly emlékeztetett arra, hogy "sajtóhírek szerint az önkormányzati választásokon az MSZP legsikeresebb kopogtatócédula-gyűjtőjeként is tevékenykedő Farkas Kálmán főfelügyelőt a rendőrség kenőpénz átvételekor érte tetten, és a gyanú szerint havonta 500-800 ezer forintot kapott azért, hogy kerékbilincselésre ösztönözze a kerületi közterület-felügyelőket".

Az MDF szerint a korrupció szálai mélyebbre nyúlnak, "hiszen a folyamatban a Centrum Parkoló Kft. is érdekelt lehetett, mivel a magáncég a kerékbilincs fel- és leszereléséért fix összegű szolgáltatási díjat kap".

"Sokatmondó, hogy a következő 10 évre kiírt parkolási pályázat szerint is a kerékbilincselésből befolyt összeg egy az egyben a nyertes magáncéget gyarapítaná Terézvárosban. Ez a pályázat pedig gyanúsan a Centrum Parkoló Kft-re szabott, ahogyan arra az MDF már sokszor felhívta a figyelmet, s aminek köszönhetően a GVH (Gazdasági Versenyhivatal) is vizsgálatot indított az ügyben - írta Herényi Károly.

A politikus szerint joggal merül fel egyre többekben a kérdés, mi kell még ahhoz, hogy a terézvárosi önkormányzat elálljon attól a szándékától: a személyre szabott pályázattal "újabb 10 évre bebetonozza a Centrum Parkoló Kft.-t", mintegy egymilliárd forinttól fosztva meg a kerületet. A többi érintett kerület vezetésének újra kell gondolni a magáncéggel kötött szerződéseket, a Fidesznek és az MSZP-nek pedig "zöld utat" kellene adnia a parkolási botrányt vizsgáló parlamenti bizottság felállításának - hangsúlyozta az MDF-s képviselő.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség vezető beosztású, hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel gyanúsítja a terézvárosi kerületi közterület-felügyelet vezetőjét, Farkas Kálmánt. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a VI. kerületben a közterület-felügyelők a kerékbilincs fel- és leszereléséhez közreműködő szervezetként a Centrum Parkoló Kft.-t vették igénybe, amely ezért a tevékenységért bilincselésenként meghatározott összegű szolgáltatási díjat kapott. Így a Centrum Parkoló Kft. érdekelt volt abban, hogy a közterület-felügyelők minél több autóra tegyenek kerékbilincset.

Az ügyészség azzal gyanúsítja a terézvárosi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy 2008-ban és 2009-ben minden hónap elején - az előző havi bilincselések számától függően - 500.000-800.000 forint közötti, úgynevezett ösztönzési pénzt fogadott el jogtalan előnyként. Az átvett összegből pedig minden hónapban juttatott beosztott közterület-felügyelőinek is, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy több kerékbilincset tegyenek fel. Farkas Kálmánt hétfőn a bűncselekmény elkövetésekor érték tetten és vették őrizetbe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását