2024. április 28. - Valéria

Sikkasztással vádolt polgármester

Vádiratot nyújtott be a közelmúltban a Szolnok Városi Ügyészség Tiszaderzs polgármestere ellen folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette és hűtlen kezelés gyanúja miatt – közölte kedden az MTI-vel a falu jegyzője.
2009. augusztus 11. kedd 15:10 - HírExtra
Bóta Mihály elmondta, a község képviselő-testülete ezzel párhuzamosan keresettel fordult a megyei bírósághoz Herédy Dezső polgármester jogviszonyának megszüntetését és hivatalából történő felfüggesztését kezdeményezve.

A képviselők szerint a polgármester törvénysértő tevékenysége és mulasztásai indokolták a lépést.

Ebben az ügyben várhatóan szeptemberben döntés születik – magyarázta a jegyző, aki arra is emlékeztetett: 1992-ben egyszer már - az ülések elmaradása miatti alkotmányellenes állapotra hivatkozva - a parlament feloszlatta Tiszaderzs önkormányzatát, amelyet akkor is a jelenlegi elöljáró irányított.

Az elmúlt három évben büntető eljárások sora indult a polgármester ellen, aki egyébként április óta Abádszalókon lát el helyettesítő háziorvosi feladatot – mondta Bóta Mihály. A faluvezető jogkörét ezért a minap a pénzügyi bizottság elnökére, Fótosné Czeglédi Zsuzsannára ruházta át a testület – tette hozzá.

Az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal szolnoki kirendeltségének felügyeleti és monitoring osztálya nemrégiben nyilvánosságra hozott első félévi összefoglalójában pedig az szerepel, hogy a tiszaderzsi egyike a megye "komoly működési problémákkal küzdő önkormányzatainak". A csaknem 1300 lakosú község társadalmi megbízatású polgármestere gyakorlatilag nem jár be a hivatalba – tartalmazza a dokumentum, amely szerint a településen 2008 januárja óta tartó adósságrendezési eljárás "belátható időn belüli" befejezése nem várható. Az önkormányzat hitelezői a bíróságnak a vagyonfelosztásra vonatkozó döntésére várnak.

A bírósági határozat megszületése után sem lesznek jobbak a falu kilátásai – vélekedett a település jegyzője. Bóta Mihály szerint ugyanis hiába a jelenleg kiegyensúlyozott, stabil működés, ha a község értékesíthető vagyona még a legnagyobb hitelező, egy bank bő negyvenmillió forintos követelésének kiegyenlítésére sem elegendő. A még be nem nyújtott hitelezői igények további tizenhárom millió forintra rúgnak, ezek pedig évek múlva ismét csőd közelébe juttathatják az önkormányzatot – tette hozzá a jegyző, aki szerint egyébként a mostani adósságrendező eljárás befejeződhet ez év végére, a jövő év elejére.

Herédy Dezső polgármester az MTI megkeresésére azt mondta: politikai és személyes érdekellentétek állnak az ellene folyó eljárások hátterében. „Nincs itt szó egyébről, mint hogy a testület tíz tagjából hat egyszerűen félre akar állítani” – jelentette ki. Hozzátette, hogy az előző ciklusban, amikor szintén ő volt a polgármester utak épültek, megújult az óvoda és a sportpálya, azaz Tiszaderzs fejlődött. A község pénzügyi helyzetéről szólva úgy fogalmazott, hogy a csődeljárást a testület erőszakolta ki, holott Derzs pénzügyi helyzete sem rosszabb, mint sok más településé.

A polgármester cáfolta, hogy ne foglalkozna a falu ügyeivel, ám hangsúlyozta: miután döntéshozói jogkörétől megfosztották, egyelőre nem tud mást tenni, mint hogy várja az ellene indított eljárásokban születendő döntéseket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását