2024. április 29. - Péter

Elég lesz a hatmillió oltás?

Az új típusú influenza ellen elegendő és jó minőségű gyógyszer és vakcina áll a lakosság rendelkezésére; őszre hatmillió egységnyi oltóanyagot készítenek, a szert jelenleg tesztelik.
2009. augusztus 11. kedd 15:16 - HírExtra
A közelmúltban több egymásnak ellentmondó, félelemkeltésre okot adó híresztelés jelent meg az oltóanyaggal és a gyógyszerrel kapcsolatban - közölte sajtótájékoztatóján a szocialista képviselő. Úgy fogalmazott, az ügyben "sajnos azt kell mondani, hogy bizonyos gyógyszergyártó cégek lobbistájaként szólaltak meg képviselőtársaim". Ezért hangsúlyozni szeretné - mondta -, hogy a kormány által beszerzett influenza elleni gyógyszer - a Tamiflu - jó és nem hatástalan.

Emellett - ellentétben a rivális gyógyszerrel - tette hozzá, anélkül, hogy azt megnevezte volna - a Tamiflu 12 évig por alakban tárolható. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Tamiflura eddig a világon összesen öt rezisztens beteget regisztráltak. Schvarcz Tibor szerint ezért nem kell pánikot kelteni, és egy másik gyógyszergyártó cég érdekeit megjeleníteni.

Az új típusú influenza ellen Magyarországon két szer van gyógyszertári forgalomban: a Tamiflu és a Relenza - közölte az MTI érdeklődésére Szabó Franciska, az Országos Gyógyszerészeti Intézet szóvivője kedden.

Schvarcz Tibor sajtótájékoztatóján a Tamifluról azt mondta: Magyarországon nem tudnak káros hatásairól, de kockázatosnak tartja, ha valaki megelőzés céljából szedi a betegség kezelésére szolgáló szert.

A politikus szólt arról is, hogy az eddigi információk szerint összesen hatmillió egységnyi oltóanyagot szereznek be, ennyi embert oltanak majd be az országban.

Összehasonlításként megemlítette, hogy a normál influenzával szemben másfél millió embert oltottak be az előző járvány során. Schvarcz Tibor szerint az influenza terjedését és súlyosságát tekintve ez megfelelő mennyiséget jelent.

Az új típusú influenza annyiban tér el a korábbi járványoktól, hogy leginkább a gyerekeket és a középkorú férfiakat veszélyezteti - mutatott rá.

Mint mondta, az új típusú influenza elleni vakcinát szintén "leminősítette" néhány képviselőtársa, pedig az oltóanyagot előállító Omninvest 1992 óta gyárt vakcinákat, és nem adódott gond akkor sem, amikor másfél millió embert oltottak be. Már folynak a klinikai kísérletek, az oltás tesztelése embereken, most az vizsgálják, hogy egyszerre be lehet-e adni a hagyományos és az új influenza elleni oltást. Ha igen, akkor őszre a szezonálisra és az új típusúra is egyszerre lehet oltást kapni.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy ez a vírus különösen veszélyes a terhes nők és a magzatok számára, ezért mint mondta, aki úgy gondolja, hogy az influenzás időszakban kíván teherbe esni, mindenképpen oltassa be magát, ha pedig már állapotos - nőgyógyászával konzultálva - a terhesség idején is kapja meg az oltást, mert ezzel kivédhetők a szövődmények. Annak a tesztelése is most folyik, hogy hogyan hat a várandósokra és a magzatra az oltóanyag, de úgy tűnik, hasonlóan a korábbi influenza elleni vakcinákhoz, nem okoz káros hatásokat - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását