2024. május 5. - Györgyi

Etno-rock a Szigeten

A hazai etno-rock egyik legvirtuózabb csapata, a Napra szerdán 18.15-kor lép színpadra a Sziget fesztivál világzenei színpadán. Both Miklós, a zenekar gitáros-énekese a néhány hónappal ezelőtt megjelent Radnóti-versfeldolgozás albummal óriási szakmai sikert aratott.
2009. augusztus 11. kedd 10:45 - HírExtra
"Mindig nagy dolog fellépni egy olyan fesztiválon, ahol ennyi ember összejön, és sok országból érkeznek a nézők. A Sziget számunkra jó megmérettetés, ráadásul fontos ismeretszerzés is, hiszen sok olyan koncertet látok, amit egyébként máshol nem. A világzenei nagyszínpadon kifejezetten szeretünk játszani, minden alkalommal megtisztelő, hogy meghívnak minket" - hangsúlyozta a zenész az MTI-nek.

Both Miklós néhány hónappal ezelőtt önálló albummal jelentkezett: Radnóti Miklós születésének 100. évfordulója alkalmából a Hangzó Helikon felkérésére megzenésítette a költő néhány versét. Az albumon saját zenekara, a Napra zenél.

"A Radnóti-lemezen hallható megzenésített versek és a Napra dalai annyira mások, hogy koncertjeinken nem játsszuk az előbbieket, a két világ nem működik együtt. Az idei Kaláka fesztivál kivételt jelentett: ott a koncert elején előadtunk négy megzenésített verset, majd egy rövid szünet után kezdtünk bele a Napra-anyagba" - mondta a kettősségről Both Miklós.

A Napra 2004 őszén alakult Budapesten; tagjai korábban a világ- és népzenei színpadokról jól ismert együttesekben játszottak. A Napra zenéjét a kiemelkedő hangszeres tudás, a virtuozitás jellemzi, a muzsika a pesti cigányzene, a Kárpát-medencei népzene és a pszichedelikus rock egyedi elegye. Tagjai Both Miklós mellett Krámli Kinga énekes, Bobár Zoltán harmonikás, Winter Csaba basszusgitáros, Pfeiler Ferenc dobos, Balogh Kálmán cimbalmos és Hegedűs Máté hegedűs.

Both Miklós az MTI-nek beszámolt arról, hogy szerdán a világzenei nagyszínpadon öt-hat dalt már a készülő új Napra-albumról is eljátszanak. A gitáros-énekes szerint elképzelhető, hogy a várhatóan az év végén megjelenő lemezen érezhető lesz a Radnóti-album érdekes progresszív rockos hangzása, hiszen az elmúlt időszakban sokat változott a zenei gondolkodása. Hozzátette: a versek megzenésítésének folyamatában annyi mindent tanult és annyi eddig ismeretlen dolog nyílt meg előtte, hogy az hatással lehet a Napra zenéjére.

A Napra első albuma, a Jaj, a világ! két évvel ezelőtt jelent meg; az etno-rock csapat debütáló lemezének producere a világhírű angol Ben Mandelson és Rob Keyloch volt.
A zenekar idén nyáron a hazai koncertek mellett külföldön is sok időt tölt; közvetlenül a Sziget előtt a lengyelországi Krotoszynben léptek fel egy világzenei fesztiválon, majd augusztus 22-én a Vajdaságban, Szabadkán, október 10-én pedig a németországi Nürnbergben egy fesztiválon adnak koncertet.

"Nemrég hívtak fel, hogy egy amerikai tévéállomás szeretné játszani a Pici ház című dalunkból készült klipet és azóta már többször le is ment náluk" - mesélte a gitárprímás.
Ősszel a Both Miklós és a Napra ismét visszatér Radnótihoz is: a Radnóti-lemezhez kapcsolódó estek kiemelkedő eseménye lesz az október 2-iki koncert a fővárosi Művészetek Palotájában.

"Az erre történő felkészülés teljesen más, mint egy átlagos koncertre, hiszen a Müpában zenélni más minőséget jelent, sok mindent meg tudunk valósítani, amit máshol nem. Krámli Kinga mellett például három plusz énekesnőnk lesz, akik kórusként kísérik a Radnóti-anyagot. A korábban a videoklipünket elkészítő Kovács Sebő jóvoltából lesz vetítés és várhatóan egy dramaturg is közre fog működni, aki Radnóti életéből fog felolvasni" - mondta Both Miklós.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását