2024. március 29. - Auguszta

Válogatott képek

"Vojnich 2001-2008 - Válogatott képek" címmel Vojnich Erzsébet festőművésznek az elmúlt 7 évben készült munkáiból láthat válogatást március 18-tól a közönség a budapesti Hamilton Aulich Art Galériában.
2008. március 12. szerda 20:01 - Hírextra

Vojnich Erzsébet az MTI-nek nyilatkozva szerdán elmondta: az utóbbi hét év anyagából válogatott nagy lélegzetű festmények között szerepel majd a "Papírgyár", a "Kórház", a "Nagy fehér kő", az "Európa I-II." és a "Fehér mosdó vörös fal előtt" című alkotása is. Az április 24-ig nyitva tartó tárlaton az érdeklődők összesen negyven művét tekinthetik meg.

A festőművész hozzátette: egyre kevesebb olyan kiállítóterem van, ahol nagy mennyiségű anyagot lehet bemutatni. A nagyméretű festmények, amelyek között kétméteres alkotás is akad, az Aulich Art Galéria minden termét elfoglalják majd.

A nagy, üres, belső terek mindig izgatták, a fény és a tér az, amivel mondanivalóját képes kifejezni - hangsúlyozta a művész.

Vojnich Erzsébet 1953-ban született Budapesten, majd 1976-1981 között a Képzőművészeti Egyetem festő szakán tanult. Az egyetem elvégzése után 1988-ig a Fiatal Képző- és Iparművészek Stúdiója, 1980-tól a Képzőművészeti Alap tagja.

1982-85-ig Derkovits ösztöndíjas. 1983-ban Derkovits nívódíjat kap, ugyanebben az évben egy finnországi ösztöndíj során elnyeri a Yuho Rissanen-díjat. 1991-ben Cagnes-Sur-Merben elnyeri a zsűri díját. 1998-ban Munkácsy-díjjal tüntették ki, 2007-ben ő vehette át az Aegon Művészeti Társdíjat a 2007-es Aegon Művészeti Díjjal elismert költő, Rakovszky Zsuzsa javaslatára.

A társdíj átadásakor Rakovszky Zsuzsa úgy méltatta a festőt: "Vojnich Erzsébet képei láttán olyan szavak jutnak eszembe, mint súly, komolyság, letisztultság és erő - legfőképpen az erő. A képek többsége épületeket ábrázol, többnyire belső tereket, vagyis ember alkotta, végsőkig letisztult, geometrikus formákat, de a festő mintha érezné és érzékeltetné azokat az egymást kiegyenlítő, hatalmas erőket, amelyek ezeket az épületeket nyugalomban tartják. Vagy mintha maga a tér elevenedne meg ezeken a képeken - a tér és a fény, fény és sötétség , bezártság és nyitottság dráma ellentéte, egyszerre ébresztve mélységes szorongást és rejtélyes örömet a szemlélőben."

Vojnich Erzsébet művei számos közgyűjteményben megtalálhatóak, ilyen a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának archívuma (Budapest), a Fővárosi Képtár - Kiscelli Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Győri Városi Múzeum - Kortárs Gyűjtemény, a Ludwig Múzeum/Kortárs Művészeti Múzeum (Budapest), a Székesfehérvári Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum (Pécs), a Vak Bottyán Múzeum (Vác), valamint Finnországban a Kuopiói Városi Kórház és a Magyar Nagykövetség (Helsinki).

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását