2024. május 12. - Pongrác

Gyurcsány: testvérek vagyunk

A magyarok egymásnak nem ellenfelei, hanem bajtársai, testvérei; magyar nem háborúzhat magyarral - mondta a miniszterelnök a Magyar Demokratikus Charta szombati rendezvényén a budapesti Kossuth téren.
2008. szeptember 20. szombat 21:27 - Hírextra
A demonstrálók, akik közül többen vidékről, különbusszal érkeztek a fővárosba, a Clark Ádám téren és a Roosevelt téren gyülekeztek, onnan vonultak át a Kossuth térre.

A menet előtt fiatalok egy traszparenst tartottak, amelyen az volt olvasható: "A köztársaságért, a demokráciáért, a szabadságért".

A résztvevők többsége kék színű, Magyar Demokratikus Charta 2008 feliratú matricát viselt a ruháján. Sokan nemzetiszínű lobogót, illetve MSZP feliratú zászlót tartottak a kezükben.

A Kossuth térre mintegy ezerötszázan érkeztek a romaszervezetek nem sokkal korábban véget ért demonstrációjáról is. A térre kordonokon keresztül lehetett bemenni, a rendőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzték az érkezőket.

A Parlament előtt felállított színpadon, a beszédek előtt egy piros-fehér-zöld esernyőt nyitottak ki a "barna eső" elleni védekezésül a Demokratikus Charta hajdani alapítói: Konrád György író, Farkasházy Tivadar humorista, újságíró és Vitányi Iván szocialista politikus. Konrád György később azt mondta: "azért nyitottuk ki az esernyőnket, hogy félresöpörhessük a vad, embertelen ideológiákat".

Vitányi Iván arról beszélt, hogy 1993 szeptemberében a charta tagjai ugyanúgy álltak a Kossuth téren, mint most, két okból: valami ellen és valamiért. Azt mondta: nem hagyják, hogy az utcát a szélsőjobboldal "gátlástalan, agresszív politikai színtérré" züllessze. Emellett céljuk a demokrácia és a társadalom felemelkedése.

Hozzátette, a szociális demokratáknak, a liberális demokratáknak és a nemzeti konzervatív demokratáknak nem csak arról kell vitatkozniuk, miben különböznek, hanem azt is fel kell mutatniuk, amiben egyetértenek.

Demszky Gábor főpolgármester felidézte, hogy az elmúlt két évben milyen típusú szélsőjobboldali fenyegetések történtek az országban.

Kitért arra is: vannak olyan politikusok, akik szóban elítélik az utcai erőszakot, "áhítatosan rácsodálkoznak" a nyílt rasszizmusra, de például az önkormányzatokban koalíciót kötnek a szélsőjobboldali párttal, a Jobbikkal.

Úgy fogalmazott: a legfontosabb feladatunk embernek maradni, amikor mások magasra emelik a gyűlölet zászlóját.

Iványi Gábor lelkész azt mondta: a demokrata fél, félti az alig nagykorú, 19 éves magyar demokráciát. A Wesley János Lelkészképző Főiskola vezetője közölte: szégyelljük, hogy nem tudtuk integrálni a cigányságot, és azt, hogy csöndes össztársadalmi egyetértés látszik kibontakozni arról, velük szemben bármi megengedett.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke arról beszélt: ha a bal- és a jobboldali demokraták összefognak és felemelik szavukat, akkor a szélsőségeknek semmi esélyük nem lesz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a rendezvényt záró beszédében azt kérte a résztvevőktől, vigyék el az üzenetet, hogy létezik egy olyan Magyarország, amelyben megértés és béke honol, és ebben az országban mindenkire szükség van. Mi egy nyugodt, békés országot akarunk, ahol mindenki az lehet, ami akar. Ebben, a legszentebben közösek vagyunk magyarok, demokraták - mondta.

A chartának olyan íratlan normának kell lennie, amelynek szellemét minden magyar demokrata elfogadja - tette hozzá a kormányfő, hangsúlyozva, hogy a kirekesztés, a gyűlöletkeltés az egész országnak árt.

A demonstráción megjelent a kormány több tagja - köztük Bajnai Gordon, Draskovics Tibor, Hiller István, Veres János -, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes és Teleki László, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. Részt vett a rendezvényen több közéleti személyiség is.

A Magyar Demokratikus Charta rendezvénye délután 6 óra előtt ért véget. A hazafelé induló résztvevőket  radikálisok támadták meg a Szabadság tér környékén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását