2024. május 20. - Bernát, Felícia

Világrekordra készülnek a Szigeten

Mandalakészítési világrekord felállítására invitálják az érdeklődőket kedden, a Sziget fesztivál nulladik napján.
2009. augusztus 8. szombat 10:31 - HírExtra
A kezdeményezés célja, hogy hangsúlyozza az egészséges és sérült emberek együttműködésének és kölcsönös elfogadásának fontosságát. A rekordkísérletet kezdeményező öt szervezet, a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Védőháló a Lelki Egészségért Alapítvány, a Tárt Kapu a Kreatív Életért Egyesület, a Sötét Nappalok Fényes Éjszakák Egyesület és a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága a mandalafestésen keresztül akarja érzékeltetni, hogy pszichés betegként élni olyan, mint mandalát készíteni bekötött szemmel, segítség nélkül - közölte az esemény kommunikációjával megbízott cég az MTI-vel.

A 70 négyzetméteres képen egy időben ketten dolgozhatnak. A bekötött szemű alkotó szórja a színes homokot látó társa irányításával, s amint befejezik a kép egy részét, a következő páros folytathatja a festést.

A helyszínre legalább 500 vállalkozó szellemű fiatalt várnak ahhoz, hogy sikeres legyen a rekordkísérlet. Az elkészült mandalát szertartásszerűen szétsöprik a készítők, amivel az élet körforgását szimbolizálják, azt, hogy semmi sem örök.

A mandala jelentése kör. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz. Az európai kultúrába Carl Gustav Jung svájci pszichiáter tevékenysége során került be mint művészetterápiás eszköz. A betegek a mandalafestés-terápián csupán annyi instrukciót kapnak, hogy a kiindulópont a kör legyen, azon belül szabadon alkothatnak. A mandalán így megjelenik alkotójának lelkiállapota, amiből a szakember sok mindent ki tud olvasni.

Magyarországon napjainkban több millióan küzdenek különféle mentális betegségekkel: a hangulati zavarok közül a depresszió és az ahhoz kapcsolódó öngyilkosságok jelentik az egyik legjelentősebb problémát, de sok a mentálisan sérült és a mentális hanyatlással élő. Százezrek szenvednek skizofréniában, szorongásos betegségekben, különösen kényszer- és pánikbetegségben, valamint további százezer ember küszködik személyiségzavarokkal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását