2024. április 19. - Emma

A József Attila Színház meggyőzné Tarlóst

A József Attila Színház egyes források szerint csődközeli állapotba került a támogatásuk drasztikus lefaragása következtében. Méhes Lászlóval, a színház ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
2011. január 24. hétfő 06:21 - Győry S. József
A József Attila Színház költségvetését több mint százhatvan millió forinttal csökkentené a Fővárosi Önkormányzat. Mi áll a csökkentés hátterében?

Pontosan nem tudjuk. Minden színháztól elvonnak átlagosan tíz százalékot, amit a szűkös költségvetési helyzettel indokolt a tulajdonos. Ezt értjük és tudomásul vesszük. Arra viszont nincs magyarázat, hogy a József Attila Színházat miért sújtja a többiekhez képest drasztikus elvonás.

A sajtóban annyit mondott Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, hogy nem politikai döntés született. Ennek nagyon örülök, mert ha csak színházszakmai vagy gazdasági okokról van szó, akkor meg fogjuk tudni győzni a tulajdonost, hogy téves információk alapján hibást döntést kívánnak hozni, és akkor a József Attila Színház megmarad.

Anyagi okok miatt napi szinten milyen problémákkal küzd a József Attila Színház?

Nincsenek napi gazdasági, vagy anyagi gondjaink. Tavaly júliusban vettem át a színház vezetését, amikor azzal szembesültem, hogy a teátrum a megelőző tíz évben tartozást halmozott fel. Emiatt igen szigorú megszorító intézkedéseket vezettem be, a társulatból többen lemondtak a bérük egy részéről, emeltük az előadások számát.



Ezzel elértük, hogy fővárosi segítség nélkül egyenesbe hoztuk a színház gazdálkodását. Most is ezen szigorú feltételek mellett működik a színház, és a következő bő egy hónapban arról szeretnénk meggyőzni a Főváros vezetését, hogy nincs gazdasági természetű indoka a színház ellehetetlenítésének. Minden egyéb kérdésről a költségvetés elfogadása után, márciusban tudunk dönteni.

A csökkentés milyen kihatással lehet az előadásokra?


Egyelőre úgy készülünk, hogy nem kell drasztikus csökkentéssel számolnunk. Arról szeretnénk meggyőzni a városvezetést és személyesen Tarlós urat, hogy Budapesten szükség van a József Attila Színházra.

A színház hogyan tudná előteremteni a zavartalan működéshez szükséges minimális összeget?

Az elmúlt hónapokban úgy sikerült visszafizetnünk az előző időszakokban felgyűlt adósság nagy részét, hogy egy szponzorunk a segítségünkre sietett és megelőlegezte számunkra az év végére ígért támogatást. A támogatóink nélkül a jövőben sem tudnánk működni. Szerencsére a nézőink száma folyamatosan emelkedik, sikerült 30%-kal növelük a számukat, és ezt a növekedést a jövőben is tovább szeretnénk emelni.

Boldog születésnapot!
A József Attila Színház idén ünnepli 55. születésnapját. Jelenleg a legsikeresebb előadásuk a Mici néni két élete című darab, amelyre minden jegy elkelt. A társulat tagjai között olyan ismert színészek találhatóak, mint Bodrogi Gyula, Esztergályos Cecília, Galambos Erzsi, Láng József, Sztankay István, örökös tag.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását