2024. április 18. - Andrea, Ilma

Állattenyésztők irtják az esőerdőt

Az amazóniai erdőirtással nyert földek 80 százaléka állattenyésztésre szolgál és a hatóságok számára az egyik fő kihívást annak megakadályozása jelenti.
2009. augusztus 8. szombat 18:34 - HírExtra
Brazília rendelkezik a világ legnagyobb, 200 millió állatot számláló szarvasmarha-állományával és ez az ország a legfőbb exportőr ebben a szektorban. A világpiacra kerülő marhahús 30 százalékát biztosítja, és ebből 22 százalék Amazóniából ered. A Greenpeace környezetvédői szerint azonban az amazóniai állattenyésztés a legnagyobb erdőirtási tényező.

A szójatermesztés még néhány évvel ezelőtt is több erdőt emésztett fel, de a miniszter szerint ez a helyzet megváltozott, amióta az ipar ígéretet tett arra, hogy nem vásárolja a térségben előállított szójatermékeket.

De hogyan lehet hasonló eredményt elérni az állattenyésztésben, amikor köztudott, hogy az állomány 30 százalékát illegálisan vágják le országszerte? A választ a brazil és a nemzetközi közvélemény és a fogyasztók növekvő nyomása jelentheti.

A brazil államügyészség júniusban 13 hűtő-szállító cég és 22 nagy állattenyészet ellen emelt vádat a Para államban történt erdőirtások miatt. 72 további társaság (szupermarket, kozmetikai üzem és cipőgyár) ellen is hasonló eljárást helyezett kilátásba arra az esetre, ha illegális erdőirtási területről eredő terméket vásárol. Greenpeace közzétett egy több évi munkával késült jelentést a titkos erdőirtással foglalkozó „fazendáktól” vásárló nagyüzemekről – amelyek aztán ismert divat-világcégeknek (Adidas, Nike, Gucci) és autógyáraknak (BMW, Ford, Honda és Toyota) szállítják termékeiket. Az ügyfelek között vannak olyan további világmárkák is, mint az Ikea, a Carrefour, a Kraft és a Wal-Mart.

A brazil államügyész és a Greenpeace akciója azonnali eredményeket hozott. A Nike és a Timberland cipőipari óriások bejelentették, hogy többé nem használják az amazóniai marhabőrt, ha nincs garanciájuk arra, hogy a tenyésztők nem részesek az erdőpusztításban. A három legnagyobb brazíliai szupermarketlánc, a Pao de Acucar-Casino, a Carrefour és a Wal-Mart vállalták, hogy csak származási igazolvánnyal vásárolnak marhahúst és hústermékeket, a nagy hűtő-szállító cégek is hasonló ígéretről tárgyalnak. A húsipari exportkamara olyan rendszer bevezetésére készül, amely követi az állat útját a születéstől a levágásig és feldolgozásig.

2008-ban 12 ezer négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki Amazóniában, ahol 25 millió ember él. Ezzel Brazília a Föld légkörének felmelegedését okozó üvegházhatású gázok negyedik legnagyobb kibocsátójává vált a világon. Brazília decemberben jelentett be országos programot az éghajlat felmelegedése elleni küzdelemre, ebben először tűzte ki azt a célt, hogy 2018-ig 70 százalékkal csökkenti az erdőirtás mértékét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását