2024. április 26. - Ervin

Újraindult a legnagyobb részecskegyorsító

A világ legnagyobb részecskegyorsítója, a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC) a novemberi újraindítást követően egy ideig alacsonyabb energián üzemel.
2009. augusztus 7. péntek 19:37 - HírExtra
Mint a közlemény rámutat, ebben az évben, s jövőre nem lesz szükség további javításokra a nagyhadronütköztető "biztonságos üzemeléséhez". A nagy hadronütköztető, amely a világ eddigi legkomplexebb berendezése, a 13,7 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanás után röviddel uralkodó állapotokat hivatott újraalkotni. Az LHC Genf közelében, a francia-svájci határon egy 27 kilométeres föld alatti alagútban található. A berendezés a protonnyalábokat a fényhez közeli sebességre hivatott felgyorsítani, majd ütköztetni egymással. Az ütközések során új elemi részecskék jönnek létre, általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával az anyag tulajdonságait és a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni a fizikusok.

Az első protonnyalábokat 2008. szeptember 10-én vezették körbe a húszéves munkával, s 3,9 milliárd eurós (1052 milliárd forintos) költséggel megépült létesítményben. Kilenc nappal később elektromos rövidzárlat és a hűtőrendszerben lévő hélium szivárgása miatt a nagy hadronütköztetőt le kellett állítani, a javítások mostanáig tartottak.
Az LHC berendezéseit 5 tetraelektronvolt (TeV/ ötezer milliárd elektronvolt) energián tesztelték eredetileg.

"Most 3,5 TeV energiával indítjuk újra a részecskegyorsítót. Ennek köszönhetően az LHC operátorai kellő jártasságot szerezhetnek a berendezés működtetésében, ugyanakkor a kísérletek új dimenzióban folytatódnak" - magyarázta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója.
Az első mérési adatokat néhány héttel az első sugárnyaláb indítása után nyerik. A CERN közleménye szerint a berendezés részleges energián működik mindaddig, míg szignifikáns adatmennyiséget nem gyűjtenek össze.

"Jelenleg már lényegesen jobban értjük a nagy hadronütköztetőt, mint egy évvel ezelőtt. Így bízunk abban, hogy a tél folyamán és jövőre biztonsággal működtethetjük a részecskegyorsítot" - hangsúlyozta Rolf Heuer.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását