2024. május 19. - Ivó, Milán

Bajnai osztozik a kislétaiak gyászában

Bajnai Gordon miniszterelnök osztozik a kislétai áldozat hozzátartozóinak fájdalmában és roma honfitársai aggodalmában. A kormányfő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy a szélsőségesek visszaszorítása, a társadalom összetartása és a cigányság helyzetének javítása nemzeti felelősség.
2009. augusztus 7. péntek 15:22 - HírExtra
"Kislétán hétfőre virradóra szörnyű tragédia történt, amelynek elkövetőit mélyen elítéli az egész magyar társadalom. A mai napon osztozom az áldozat hozzátartozóinak fájdalmában, ahogy roma honfitársaim aggodalmában is" - írta a miniszterelnök közleményében, amelyet a kormányszóvivői iroda juttatott el az MTI-hez.

Véleménye szerint ez az újabb embertelen támadás cigány emberek ellen irányult, de a gyilkosok az egész nemzetre rontottak rá. Azok, akik efféle rémtettekre képesek, és akik mentegetik őket, tagadják a köztársaság alapértékeit és a legalapvetőbb emberi értékeket is - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a kormány minden támogatást megad a rendőrségnek, hogy mielőbb felkutassák a gyilkosokat, "és a törvény teljes szigorával lehessen lesújtani rájuk".

Bajnai Gordon a közleményben úgy fogalmazott: "természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a mostani ügy a bűnüldözésnél messzebbre mutat, és a megoldások is összetettebbek. A szélsőségeseket visszaszorítani, a társadalmat összetartani és a cigányság helyzetén javítani nem egyszerűen kormányzati feladat, de nemzeti felelősség is. Ebben a munkában minden egyes felelős politikusnak és minden demokratának feladata van".

Pénteken egy órakor kezdődött Kislétán a gyászszertartás, ahol cigány szokás szerint zeneszó kíséretében helyezik örök nyugalomra a kislétai gyilkosság áldozatát, a 45 éves Balogh Máriát.

Balogh Máriát hétfőre virradóra kislétai otthonában lőtték agyon ismeretlen támadók, 13 éves lányát pedig súlyosan megsebesítették. Az asszony a hatodik halálos áldozata a romákat ért támadásoknak: korábban Tiszalökön egy 54 éves férfit, Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját, Nagycsécsen pedig egy 43 éves férfit és egy 40 éves nőt gyilkoltak meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását