2024. április 27. - Zita

Bajnai-MSZP: egyeztetés a költségvetésről

Megkezdődött a jövő évi költségvetésről szóló egyeztetés az MSZP elnöksége és Bajnai Gordon miniszterelnök között a párt Jókai utcai székházában.
2009. augusztus 7. péntek 15:16 - HírExtra
A szocialista párt elnöksége testületileg most először kap tájékoztatást a kormányfőtől arról, milyen büdzsét kell készíteni ahhoz, hogy az ország teljesíteni tudja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé tett vállalását.

Az elmúlt hetekben az MSZP szűk vezetőségével és a miniszterekkel már konzultált Bajnai Gordon, de a pénteki találkozóval kezdődnek a politika egyeztetések a büdzséről.
A kormány tervei között az szerepel, hogy szeptember 8-án benyújtja a parlamentnek a költségvetés tervezetét, és azt a szokásosnál jóval korábban, akár már november végén elfogadhatná az Országgyűlés.

Bajnai Gordon legutóbb egy interjúban a jövő évi büdzséről szólva megismételte, hogy a sarokszám a 2010-re tervezett 3,8 százalékos hiány, valamint azt, hogy a büdzsé válságköltségvetés lesz, hiszen Magyarország és az egész Európai Unió még válságban van.

A "nadrágszíjmeghúzás" azonban már nem azt jelenti, hogy közvetlenül az egyes embereket érintő döntéseket kell hozni, hanem olyanokat, amelyek közösségi rendszereket, az államot, a minisztériumokat, az önkormányzatokat érintik - közölte Bajnai Gordon, hozzátéve: mivel az adóbevételek csökkennek, mindenre kevesebb jut.

Lendvai Ildikó pártelnök - szintén egy interjúban - úgy fogalmazott: a büdzsé baloldali karakterű lesz, fő jelszava a stabilitás és a biztonság. Hozzátette: az uniós forrásokat továbbra is arra használják, hogy ki lehessen törni a válságból, folytatják az Út a munkához programot, nem vesznek el a szociális krízisalapból, és a közbiztonság esetében növelik a forrásokat.

Az MTI információi szerint szocialisták arra is igyekeznek majd választ találni, hogy a jövő évi költségvetésben mik legyenek azok a pontok, amelyekkel "pozitív politikai karaktert" tudnak építeni - amellett, hogy dönteni kell a megszorításokról, és a "kitörést segítő" ügyeket is keresik majd. Ezek között szerepel a közbiztonság: vélhetően ez lesz a büdzsében az egyetlen terület, amelyre több forrást jut majd jövőre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását