2024. április 30. - Katalin, Kitti

A parlament elé kerül a jelentés

Általános vitára alkalmasnak találta az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében készített jelentést és az arról készített határozati javaslatot az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hétfőn.
2008. február 18. hétfő 16:45 - Hírextra

Általános vitára alkalmasnak találta az Egymásért, Egy-másért Alapítvány ügyében készített jelentést és az arról készített határozati javaslatot az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága hétfőn. A jelentéssel összefüggésben Szilvásy György tárca nélküli miniszter közölte, hogy a zárt ülésen elhangzott információk egy része jogellenesen nyilvánosságra került.

Demeter Ervin (Fidesz), a testület elnöke az ülésen az üggyel foglalkozó eseti bizottság képviseletében vett részt. Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra, hogy az ad hoc bizottságnak az alapítvány működése körüli esetleges korrupciós jelenségeket kellett vizsgálnia, valamint azt, hogy az alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti (a nyilvánosság előtt máig tisztázatlan) kapcsolat jelentett-e nemzetbiztonsági kockázatot.

A vizsgálat végére január 29-én, egy közös jelentés elfogadása után tettek pontot a kormánypárti és ellenzéki képviselők; ezt a bizottságból egyedül Gulyás József (SZDSZ) nem támogatta, mert álláspontja szerint a két szervezet közötti kapcsolatot nem sikerült teljes mélységig tisztázni, ehhez ugyanis nem kaptak elegendő információt az alapítvány kuratóriumi elnökétől, Földesi-Szabó Lászlótól. (Ezzel utalt arra, hogy a kuratóriumi elnök csak bizottsági meghallgatását követően kért felmentést titoktartási kötelezettsége alól.)

A közös jelentés elfogadásáról, mint "óriási fegyvertényről" nyilatkozott ekkor mindkét oldal. Ugyancsak egységesen hangoztatták, hogy az alapítvány nem volt az NBH "fedőszervezete".
Az ügy előzménye, hogy a nyomozó hatóságok Földesi-Szabó Lászlót csempészéssel és sikkasztással gyanúsítják. A vámosok még áprilisban áfa és vám meg nem fizetése miatt indítottak nyomozást a kuratóriumi elnök és mások személyek ellen. Az eddigi adatok szerint 2005 és 2007 között 175 esetben kezdeményeztek vámmentes vámkezelést a Távol-Keletről származó konzervekre. A büntetőeljárás még tart.

Az Országgyűlés elé kerülő jelentés feladatokat is előír. Így például a vám- és pénzügyőrség országos parancsnokától azt kérték, vizsgálja meg annak a vámhivatalnak a működését, ahol 175 alkalommal vámmentesen kezeltek adománynak szánt, majd áruházláncoknak értékesített árukat.
A pénzügyminisztert arra kéri, vizsgálja át az adományozások szabályozását. Miután a vám és pénzügyőrség és az NBH együttműködésében komoly rendellenességeket talált, azt kérték az érintett miniszterektől, tegyenek intézkedéseket.

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztertől pedig azt kérték, vizsgálat keretében tisztázza az alapítvány és az NBH kapcsolatát, mert az "rendellenesen, célszerűtlenül és ködösen" működött, és "kockázatos" volt.

A jelentésben több esetben is szerepelt az a megállapítás, hogy az NBH titokvédelmi okokra hivatkozva megtagadta több "minősített" dokumentum kiadását, így nem tudták "kontrollálni" az ülésen meghallgatottak által elmondottakat.

A jelentés őt érintő egyes megállapításaira Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter levélben válaszolt; a Demeter Ervin elnöknek címzett dokumentumot a távirati iroda is megkapta.

Ebben a miniszter egyebek mellett azt írja, hogy az NBH "iratbetekintés formájában" lehetővé tette az üggyel összefüggő, "államtitok tartalmú adatok" megismerését. Megjegyezte azonban, hogy az iratokkal kapcsolatos eljárást (azt, hogy a dokumentumokat nem kaphatták meg a képviselők, csak betekintésre) a "titokvédelmi szempontok érvényesítése, és jogellenes kiszivárogtatás megelőzése indokolta".

Ennek alátámasztására azt írta: "a vizsgálóbizottság működése során nem érvényesült teljes körűen az államtitok védelme, a zárt ülésen elhangzottak egy része jog- és házszabályellenesen nyilvánosságra került". A szakminiszter ugyancsak a kiszivárogtatással indokolta, miért nem kapott felmentést a titoktartás alól több NBH-munkatárs.

A bizottság hétfői ülésén - a más szerepben megjelenő Demeter Ervinen kívül - nem vettek részt fideszes és kereszténydemokrata képviselők; ahogy korábban jelezték, így kívánnak tiltakozni Laborcz Sándor NBH főigazgatói kinevezése miatt. A napirend tárgyalását követően Demeter Ervin is elhagyta az üléstermet.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását